HANDEL Meta-sjefen ser på EU-bøter for brudd på konkurranselover som tariffer og oppfordrer den nyvalgte presidenten til å sørge for at de blir fjernet.
Den amerikanske regjeringen under påtroppende president Donald Trump bør, ifølge Meta-sjef Mark Zuckerberg , gripe inn for å forhindre at EU kan bøtelegge amerikanske teknologiselskaper for brudd på konkurranseregler og andre brudd.
– Jeg tror det er en strategisk fordel for USA at vi har noen av de sterkeste selskapene i verden, og jeg tror det bør være en del av den amerikanske strategien fremover å faktisk forsvare dette, sa han fredag under en opptreden på Joe Rogan Experience-podcasten.
– Og det er en av tingene jeg er optimistisk rundt med president Trump, la han til.
Om Donald Trump hadde Zuckerberg bare gode ting å si på fredagens program, inkludert å berømme hans «kamp for Amerika og amerikanernes beste».
Meta-sjefen var imidlertid misfornøyd med at EU har «tvunget amerikanske teknologiselskaper som opererer i Europa til å betale mer enn 30 milliarder dollar» i bøter for brudd på loven de siste to tiårene. I november i fjor ble Meta-konglomeratet, som driver Facebook, Instagram, WhatsApp og flere sosiale medier og kommunikasjonsplattformer, bøtelagt 797 millioner euro for brudd på EUs konkurranseregler gjennom å pålegge annonseleverandører «urettferdige handelsbetingelser».
«Vanskeligstilt både i Europa og hjemme»
Zuckerberg hevdet at EU-kommisjonens håndhevelse av konkurranseregler er «som en tariff» på amerikanske teknologiselskaper, og han kritiserte Biden-administrasjonen for ikke å ta opp problemet.
– Hvis et annet land skulle ødelegge en annen industri som vi bryr oss om, ville den amerikanske regjeringen sannsynligvis finne en måte å legge press på dem, men jeg tror det som skjedde her faktisk var det stikk motsatte … Den amerikanske regjeringen ledet angrepene på selskapene, noe som bare ga EU og alle disse andre kreftene praktisk talt frie hender til å angripe amerikanske selskaper og gjøre hva de vil.
Zuckerbergs opptreden på Rogans podcast kom bare dager etter at han kunngjorde at Meta vil avslutte sitt tredjeparts faktasjekkingsprogram og gå over til en såkalt community notes-modell. Trekket har blitt bredt tolket som et forsøk fra Zuckerberg på å innordne seg med den påtroppende Trump-administrasjonen, som lenge har kritisert modereringen som sensur med venstreorientert partiskhet.