GLOBALISME Ukrainas jødiske president presenterte på toppmøtet, ifølge han selv, den eneste sjansen for EU og NATO til å unngå å virke svake i Russlands øyne: Et gitt ukrainsk medlemskap.
Torsdag ble det årlige Three Seas Summit holdt i Vilnius, hovedstaden i Litauen. De tre presidentene, Volodymyr Zelenskyj (Ukraina), Gitanas Nauseda (Litauen) og Andrzej Duda (Polen), møttes for å diskutere saker av felles interesse.
Medier rapporter om en tilsynelatende presset Zelenskyj, som (på ukrainsk) begynte sin tale med nok en gang å ta til orde for Ukrainas tidlige inntreden i både krigsalliansen NATO og EU. Hans hovedargument var at dette står i de to alliansenes egeninteresse, ettersom de ifølge Zelenskyj vil fremstå som svake i Putins øyne om de fortsetter å frykte et slikt skritt.
Regelen som trumfer vetoregler
For NATO, forklarte Zelenskyj, handler det om å «overvinne frykten for sine egne regler», for EU om å «slutte å frykte seg selv». Han siktet åpenbart her til de to alliansenes respektive versjoner av en vetoregel, der innvendingen fra et enkelt land hindrer hele gruppen i å akseptere et nytt medlem. I denne sammenhengen viste presidenten til en annen tilsynelatende uskreven regel, som ifølge ham fortsatt eksisterer, har rettskraft og veier tyngre enn noen vetoregler:
Alle demokratiske nasjoner i Europa fortjener medlemskap i EU og NATO.
Samtidig var det klart fra Zelenskyjs argumentasjon at en EU-inntreden, i motsetning til NATO-medlemskap, er noe han ser som mulig i rimelig fremtid.
Russia Today (RT) minner om at Moskva har beskrevet EUs ekspansjon østover som «en nøkkelfaktor i de pågående fiendtlighetene med Ukraina».
Zelenskyj la til at når det gjelder NATO, ser Kiev
Bakgrunn: Ukraina og EU-medlemskap
Brussel ga Ukraina status som EU-kandidat i juni 2022, mens formelle tiltredelsesforhandlinger ble åpnet i desember i fjor. Begge beslutningene har blitt beskrevet av EU-tjenestemenn som symbolske gester, ment å uttrykke vestlig støtte til Kievs utenrikspolitiske mål. EU diskuterer for tiden et nytt juridisk rammeverk for utvidelse, som ikke forventes vedtatt før valget til Europaparlamentet i juni.
Ingenting konkret angående søknadsprosessen forventes å skje før Polen overtar formannskapet i EU-rådet neste år. I sin første mai-tale i fjor lovet president Duda å blant annet presse denne saken hardt.