SVERIGE Regjeringen og svenske myndigheter har mistet all respekt for ytringsfriheten. Det mener en av Sveriges fremste ytringsfrihetseksperter.
Det er journalisten og ytringsfrihetseksperten Nils Funcke som skriver i en kronikk på DN at svenske myndigheter i økende grad har begynt å miste respekten for ytringsfriheten. Funcke, som ved flere anledninger har stått opp for ytrings- og pressefriheten, bemerker at svenske borgeres rettigheter og friheter har blitt vilkårlig og ulovlig innskrenket.
Funcke skriver blant annet om hvordan politimyndigheten høsten 2023, i strid med grunnloven, nektet en rekke offentlige samlinger der Koranen skulle brennes. Dessuten fortsatte politiet med å nekte tillatelse til tross for en rekke rettskjennelser som skulle tvinge dem til å vike seg.
På samme måte kritiserer han hvordan kommuner, statlige myndigheter, private sykehjem og regioner opptrådte under den såkalte koronapandemien:
De nektet å utlevere informasjon til blant annet journalister med henvisning til bestemmelser som ikke var gjeldende, med henvisning til blant annet landets sikkerhet, og da de klarte å finne den rette bestemmelsen, feiltolket de den til fordel for hemmelighold. Selv gjengjeldelsesforbudet i reglene om kommunikasjonsfrihet ble brutt, og hårreisende instrukser til ansatte innebar brudd på deres ytringsfrihet.
Han nevner også at svenske Mediemyndigheten har innført en ny praksis der de har begynt å nekte nettaviser pressekort. Blant annet skal nettavisen Extract, eid av forskningsrådet Formas, samt Läget, som journaliststudentene ved Stockholms universitet (JMK) produserer, ha blitt nektet grunnlovsvern.
«Mediemyndigheten opptrer stikk i strid med lovgivernes intensjoner vedrørende det frivillige sertifikatet», skriver Funcke, og legger til at SVT, SR og UR nå bare kan «håpe at denne nye praksisen ikke vil smitte over og bli brukt på deres nettpublikasjoner».
Ifølge Funcke har myndighetene i Sverige vist seg å være «alarmerende lydhøre for politiske signaler», og han anklager dem for å la seg både påvirke og veilede av uttalelser og signaler om lovendringer fra statsrådene.
«Myndighetene tar seg friheter de ikke har, ikke burde ha, men forventer og sannsynligvis dessverre kommer til å få», avslutter Funcke artikkelen.