MOTSTANDSBEVEGELSEN Motstandsbevegelsen arrangerte en villmarkshelg 3. til 5. august sør i Finland. Deltagere kom fra ulike deler av Finland. Målet med villmarkshelgen var å trene på grunnleggende overlevelsesferdigheter.
Vi hadde æren av å lære villmarksferdigheter i regi av en erfaren og profesjonell villmarkslærer. Vi hadde samling fredag morgen (3. august) på vår møteplass og etter å raskt ha hilst på hverandre begynte vi med en gjennomgang av helgens mål. Spenningen fremfor aktivitetene var påtagelig blant aktivistene. Til å begynne med hadde vi en diskusjon om forutsetninger som enhver villmarksvandrer må kunne håndetere. Slike forutsetninger er blant annet mentalitet, livsinnstilling, mat og fysisk trening. Positiv og entusiastisk innstilling er grunnforutsetningen også i villmarken!
Den praktiske treningen begynte ved ellevetiden på formiddagen i fint solskinn. Vi begynte med å gå igjennom det grunnleggende innen orientering, hvor naturligvis det mest elementære som anvendelse av kart og kompass inngikk. Deretter gikk vi over til et emne som var nytt for mange; hvordan man navigerer ved hjelp av naturens egne tegn. Kardinalretningene kan fastsettes på ulike måter. Det lykkes man med ved for eksempel å sammenligne retningen på tregreiner, mengden mose i trærne, eller se på en maurtue.
Rundt klokken 18.00 slo vi leir på en veldig vakker plass, noen kilometer fra vår møteplass. Når leiren var ferdig spiste vi middag. Maten for de fleste bestod av kokte rotfrukter og kjøtt. Etter en velsmakende middag, tilbrakte aktivistene tiden ved å diskutere med hverandre og gjennom å stille spørsmål til de mer erfarne villmarksvandrerne.
Vår neste oppgave var å bygge opp soveplasser. Vi hadde med oss presenninger og tau, som vi anvendte oss av for å lage hengekøyer. Aktivistene fikk sove den første natten i de hengekøyer som de selv hadde satt opp. Hengekøyene fikk sin ilddåp og man kunne konstatere at de fungerte.
Vi våknet neste morgen til fint vær. Dagens oppdrag var å tenne bål ved hjelp av ulike metoder, som for eksempel ildborr og tennpinne av magnesium. Vi hadde også en gjennomgang av ulike typer leirbål og om deres egenskaper. Dagens arbeide var dog å bygge opp en jordgrop og forberede mat i den. Å bygge en jordgrop til matlagning er et stort prosjekt, da man først må grave en grop som er en meter dyp og en halv meter bred. Neste steg var å lage et veldig stort bål der vi la ca. 20 cm brede stokker i kryss. I bålet la vi stener som var litt større enn våre never. Deres funksjon var å lage varme i jordgropen. Vi «stekte» stener i flere timer mens vi diskuterte. Praktiske tips regnet over aktivistene som ivrig hørte på sin villmarkslærer. Vi lærte oss blant annet å vaske klær i villmarken, varme opp vann i en regnfrakk og det å lage et nesten usynlig bål.
Da stenene var varme nok for jordgropen rullet vi maten i folie og la de de rødglødende steinene i jordgropen. Maten la vi på steinene og la så noen steiner oppå maten. Deretter begravde vi gropen med sand og mose. Maten som vi tilberedte i jordgropen ble meget god og vi kan varmt anbefale metoden for de som vandrer i villmarken. Etter en sen middag fikk aktivistene en vel fortjent god natts søvn.
På den tredje morgenen våknet vi til en skog som var fuktig av nattens regn. Da skjemaet var tett, begynte vi på dagens trening med en gang. Vi hadde i oppgave å bygge en trefot som man bruker til å varme opp vann i. Vi klarte å lage to treføtter, og deretter begynte vi å diskutere navigering ved hjelp av stjernene. Diskusjonen ble fulgt av et foredrag om hvordan våre forfedre utnyttet animalske råvarer. Før i tiden klarte man å utvinne bestikk, lim, klær, verktøy og mye mer fra dyr.
Villmarkshelgen begynte så smått å nærme seg slutten og vi ryddet sammen vår leir og vandret så noen kilometer til de parkerte bilene. Fremme ved bilene kokte vi kaffe og sa deretter farvel til kameratene. Alle hadde hørt og arbeidet utrettelig og med berømmelig iver gjennom hele helgen. Villmarkshelgen har inspirert oss til å kjempe enda hardere for vårt kjære hjemland!