HISTORIE Den 28. mars 1935 hadde Leni Riefenstahls storslagne film «Viljens triumf» (Triumph des Willens) premiere for almenheten.
I september 1934 ble de sjette partidagene avholdt i Nürnberg. Oppdraget med å dokumentere denne viktige hendelsen ble gitt til Leni Riefenstahl, som tidligere hadde regissert filmen «Der Sieg des Glaubens» om partidagene året før. Adolf Hitler og partiledelsen var så fornøyde med Riefensthals arbeid med den forrige filmen at hun fikk større budsjett, handlingsfrihet og myndighet i den kunstneriske utformingen av den nye filmen.
Det ble gjort omfattende forarbeid til filmen. Albert Speer hadde ansvar for kulisser og arkitektur, og stod også for den overordnede koordineringen av innspillingen. Riefensthals filmteam bestod av 172 personer, hvorav de fleste var oppgaver relatert til håndteringen av kameraer. Sammenlagt ble det tatt opp over seksti timer med film. Riefensthal hadde til slutt det vanskelig med å klippe ned alt det fantastiske filmmaterialet til spillefilmlengde på under to timer.
Filmens overordnede tema handler om viktigheten av folkelig enighet og hadde premiere den 28. mars 1935 på UFAs palassteater i Berlin.
Viljens triumf innledes med flyfoto av førerens ankomst til Nürnberg, der publikum også får se den vakre byen fra luften. Man får så følge med på hans ferd med bil gjennom byen. Ruten er dekket med jublende folkemasser.
Filmens første tale holdes av Rudolf Hess og er en hyllest til Adolf Hitler:
Min Leder, du er omgitt av nasjonalsosialistiske faner og bannere. Hvis stoffet i fanene våre noen gang råtner, så kommer folket til å forstå storheten i vår tid. Og de kommer til å forstå det du, min Leder, betyr for Tyskland. Du er Tyskland. Når du handler, handler nasjonen. Når du dømmer, dømmer folket. Vår takknemlighet er løfte om å stå sammen med deg, i vått og tørt, hva enn som kommer i vår vei!
Flere andre ledende partirepresentanter venter så på tur for å tale, blant annet Alfred Rosenberg og Joseph Goebbels.
Filmens første tale av Hitler holdes for 52 000 arbeidere i den nyopprettede Riksarbeidstjenesten. I talen tar han opp hvor viktig arbeideren er for folket og nasjonen. Hitlers neste tale holdes på det nybygde Zeppelinfeld-stadion for Hitlerjugend og hundretusenvis av andre tilskuere.
For ett år siden møttes vi for første gang på dette området. Den første overordnede gjennomgangen av det politiske lederskapet i det nasjonalsosialistiske partiet. 200 000 menn sto sammen. De stod her av sine hjertes kall. De stod her av lojalitet. Det var folkets nød som rørte oss og førte oss sammen.
Senere følger en av de meste storslagne scenene i filmen. Adolf Hitler marsjerer i stillhet sammen med lederne for SS og SA gjennom hele stadion, flankert av hundretusenvis av SS- og SA-menn, til et monument for falne kjemper. De tre hilser de døde og marsjerer så tilbake samme vei som de kom.
Så følger en tale til SS- og SA-mennene. Talen tar opp forræderiet fra deler av lederskapet i SA som hadde skjedd bare noen måneder tidligere. Etter denne talen følger en storslagen parade der de deltagende partigrenene marsjerer forbi føreren og det høyeste lederskapet. Publikums største jubel ved paraden kommer når Leibstandarte marsjerer forbi.
Etter Hitlers avslutningstale oppsummerer Rudolf Hess partidagene med: «Partiet er Hitler! Men Hitler er Tyskland som Tyskland er Hitler! Hitler, Sieg Heil!».
Leni Riefensthals Viljens triumf var på mange måter nyskapende. Hennes bruk av bevegelige kameraer og flyfoto var banebrytende. Viljens triumf har blitt kalt for en av filmhistoriens viktigste filmer, og den er også ansett som tidenes fremste propagandafilm. Filmen vant flere priser, blant annet ved filmfestivalen i Venedig og verdensutstillingen i Paris. Leni Riefensthal var også den første kvinnelige regissøren som vant priser for sitt verk.
Filmen kan sees nedenfor (med engelske tekster):