HELSE Verdens Helseorganisasjon har oppfordret alle stater til å avskaffe alle begrensninger på hvor langt inn i en graviditet en abort kan utføres.
Det er i nye retningslinjer publisert av Verdens helseorganisasjon (WHO) i begynnelsen av mars at organisasjonen anbefaler at aborter legaliseres på globalt nivå og at «kvinner, jenter eller andre gravide» skal ha rett til å få utført abort uansett hvor langt inn i svangerskapet vedkommende er.
– Et fullt levedyktig menneske ville kunne få sitt liv avsluttet helt frem til fødselsøyeblikket. Samtidig som det en dag, en time eller bare sekunder senere hadde vært ulovlig og regnet som mord å drepe barnet, sier Fiona Bruce, en konservativ politiker som er kritisk til WHOs anbefalinger, til britiske Daily Mail.
For det andre krever WHO at land som motsetter seg deres krav om helt gratis og ubegrenset tilgang til abort, i det minste skal tilby abort i de tilfeller der en graviditet har oppstått på grunn av voldtekt eller incest og i tilfeller der en kvinne kan lide fysisk eller psykisk skade av å fullføre svangerskapet. WHO mener videre at alle som ønsker abort utført i slike situasjoner ikke skal måtte bevise at disse kriteriene er oppfylt, men at det bør være tilstrekkelig nok for en gravid kvinne å hevde at hun oppfyller ett av kriteriene.
WHO er også imot at de som ønsker å ta abort skal måtte behøve å ha en obligatorisk ventetid for å kunne vurdere sin beslutning, da organisasjonen mener at aborter bør være en umiddelbar «on demand»-tjeneste. Verken myndigheter, sakkyndige, foreldre eller partneren som har befruktet en «kvinne, jente eller annen gravid» skal kunne legge seg i beslutningen; det skal kun være opp til den gravide om hun vil ta abort eller ikke.
Angående den såkalte samvittighetsfriheten – retten til å nekte å utføre en abort med henvisning til sin religiøse oppfatning – skriver WHO at de ikke vil innskrenke den for enkeltpersoner innenfor helsevesenet, men at de i praksis ikke tolererer at retten til abort indirekte innskrenkes gjennom at for store deler av sykehuspersonalet nekter å utføre aborter. «Om det viser seg å være umulig å regulere samvittighetsfriheten på en måte som respekterer, forsvarer og fullbyrder abortsøkernes rettigheter, blir samvittighetsfrihet gjeldende aborter uforsvarlig», skriver WHO.
De aktuelle retningslinjene fra WHO skal ha eksistert tidligere, men nå har de blitt oppdatert med fremfor alt nye retningslinjer vedrørende spesifikke abortmetoder som WHO anser som anbefalt under ulik omstendigeheter.