FLERKULTUR Utvekslingsstudenter som valgte å studere på høyskolen i Dalarna forventet seg å komme til et Sverige med rik nordisk kultur og svenske tradisjoner. De som bor på studentinternatet i Tjärna Ängar spør seg hvor de har havnet og krever nå å få flytte til et svenskt område der de kan kjenne seg trygge.
I et brev til høyskolen i Dalarna krever utenlandske utvekslingsstudenter nå at de skal få komme til et svenskt område der de kan oppleve svensk kultur og kjenne seg trygge. For tiden bor de på studentinternatet Locus som ligger i innvandrergettoen Tjärna Ängar i byen Borlänge – der ikke engang isbilen lenger våger å kjøre inn og hvor et avisbud her forleden ble truet med våpen og frarøvet sin bil, og som av politiet klassifiseres som et risiko-område.
Når utvekslingsstudentene valgte å forlegge sin studietid til Sverige var det for at de trodde at landet var et trygt I-land der de skulle få et trivelig opphold, fullspekket med rik nordisk kultur og svenske tradisjoner, noe de mener er hva man forventer seg når man som utenlandsk student velger høyskolen i Dalarna.
«Oi, hvor er vi? Er dette Sverige?» – Uventet kultur møter studentene
Istedet beskrives det i brevet hvordan førsteinntrykket hos både innenlandske og utenlandske studenter er: «Oi, hvor er vi? Er dette Sverige?». Studentene forventes å anpasse seg til den «uventede kulturen» som møter de i nabolaget, noe som skaper mye problemer for de.
I brevet remses det opp noen eksempler på alle de hendelser som har inntruffet de siste årene. Flere studenter har blitt ranet i sine bosteder – selv de som ligger i andre etasje. Studenter har blitt mishandlet og knivhugget.
En kvinnelig student ble voldtatt i 2016. Andre kvinnelige studenter har blitt forfulgt og seksuelt trakassert av ukjente menn, noe som gjør at de ikke føler seg trygge når de rører seg utomhus.
En følelse av et «krigsherjet land»
Straks utenfor bostedet har det forekommet flere skuttløsninger der en av de siste utviklet seg til en duell mellom politiet og kriminelle fremmede. I nærområdet har en skole blitt satt fyr på og brent ned. Sammenlagt gir dette utvekslingsstudentene en følelse av at de befinner seg i et krigsherjet land, noe som får de til å kjenne seg ganske nedstemte.
I brevet står det at et flertall av studenter som kom for en ny termin enten har valgt å flytte tilbake til sitt eget land eller å studere på avstand via internett på grunn av situasjonen i Sverige. Mange er veldig besviket over og tvinges til å måtte bo i problemområdet.
Den allmene følelsen blant utvekslingsstudentene er at de ikke opplever at de befinner seg i Sverige – de hører ikke det svenske språket bli snakket og får ikke ta del av nordisk kultur eller svenske tradisjoner. De kjenner det som at de bor i et segregert område med høy arbeidsløshet og fattigdom der mange er analfabeter og mangler noen form av utdannelse.
Ikke første gangen studenter klager – men ingenting skjer
Allerede i 2016 skrev dt om at høyskolen i Dalarna krevde at Borlänge kommune måtte ordne et anstendig og trygt bosted for studentene, der ett spesifikt krav var at ingen studenter skulle bo i Tjärna Ängar.
Daværende rektor Marita Hilliges betonet også at de kvinnelige studentene ikke følte seg trygge i Tjärna Ängar.
– Dette er uakseptabelt. […] Bostedenes allmene standard må ses over og fremfor alt må studentene kunne føle seg trygge og ikke være bekymret for sin egen personlige sikkerhet. Noe annet kan ikke diskuteres, sa Hilliges i en presseuttalelse angående Tjärna Ängar.
Tjärna Ängar går under kallenavnet «Lille Mogadishu»
Området Tjärna Ängar er en bydel i Borlänge der minst 90 prosent av innbyggerne er innvandrere. Det kalles «Lille Mogadishu» ettersom en høy andel av de boende kommer fra Somalia.
Offisielt bodde det i 2018, 3 500 personer i dette bydelsområdet, men analyser av søppelmengde og vannforbruk indikerer derimot at det virkelige antallet innbyggere snarere dreier seg om 6 000–10 000!
Problemområdet har høy kriminalitet og stor narkotikahandel. Forholdene anses av politiets Nationella Operativa Avdelning (NOA) å være alarmerende.
Høyskolen i Dalarna lokker utvekslingsstudenter: «Sverige rangeres som ett av de sikreste landene i verden»
På høyskolen i Dalarnas hjemmeside lokker man utenlandske studenter med at Sverige rangeres som ett av de sikreste landene i verden og ett av de beste å bo i.
Man fremholder også sine moderne campuser som en sikker og miljøvennlig omgivelse i Sverige, velkjent for dets fantastiske naturskjønnhet og mulighetene til eventyrlige utomhusaktiviteter:
Why Study at Dalarna University?
Our two modern campuses provide a safe and eco-friendly environment in a region of Sweden that is renowned for its stunning natural beauty and outdoor adventure opportunities.
Sweden as a whole is ranked as one of the safest countries in the world and one of the best in which to live.
Les også:
Hver fjerde kvinne i Sverige våger ikke lenger å gå ut som følge av flerkulturen
– De siktet bevisst på kvinner og barn