NORDISK KULTUR Ved utgravninger av den gamle vikinghallen i byen Aska utenfor Vadstena i Östergötland har det blitt gjort et uvanlig funn. Hele 23 såkalte gullgubber fra vendeltiden har blitt funnet.
Ved utgravinger i byen Aska utenfor Vadstena i Östergötland har 23 såkalte gullgubber blitt funnet, skriver SVT Nyheter. Funnet er fra vendeltiden, omkring 700 år etter Kristus (svensk betegnelse for perioden 550–800 e.Kr.).
Gullgubber er små gullminiatyrer i størrelse som en fingernegl, som kan forestille æser eller kongeligheter.
– De forestiller en kvinne og en mann i fine klær som holder om hverandre, sier arkeologen Martin Rundkvist.
Det er uvanlig at gullgubber blir funnet i Östergötland. Før årets funn har tidligere bare én eneste gullgubbe blitt funnet.
– Funnet er veldig uvanlig, før 2020 har vi bare oppdaget én eneste gullgubbe i Östergötland, men nå i år er det andre gangen at gullgubber blir funnet i Östergötland, forteller Rundkvist.
Utgravingen pågår i Askahögen, som er området for vikingtidens maktsentrum nord om Vadstena.
Man trodde lenge at det dreide seg om en storhaug, en grav. I 2013 ble det oppdaget at det var en vikinghall i form av en 47,5 meter lang og omkring 14 meter bred hallkonstruksjon, på toppen av den plane Askhögen.
Hallen var trolig bosted for en kongefamilie og ble brukt for riter, møter og gjestebud.
– Det er i den type miljø, der de riktig store makthaverne bor, som man kan forvente seg å finne gullgubber, sier Rundkvist.
På spørsmål om hva gullgubbene kan ha blitt brukt til, forteller Rundkvist at ettersom dette handler om forhistorisk tid så er det ingen skriftlige kilder.
Men det er en teori om at ettersom gullgubbene pleier å bli funnet ved store stolpehull både ved stolpene som bærer taket, men også ved stolpene til høysetet – som var eierne av hallens trone – så kan de ha sittet fast ved de inntjærete stolpene under rituelle former.
Når bygningen omsider har blitt revet, så kan gullgubber ha løsnet og falt ned i hull og veggrenner rundt stolpene.