LØGNPRESSEN En hvit 18-åring har tvunget både CNN og Washington Post til forlik og utbetaling av ukjente millionbeløp etter at han ble stemplet som «rasist» for å le da klassen hans helt uprovosert ble angrepet av rasefremmede.
Det er sjeldent at medieselskapenes agendajournalistikk får konsekvenser for dem. Dette er dog unntaket.
Da den videregående eleven Nicholas Sandmann fra Kentucky besøkte Washington D.C. sammen med sine klassekamerater i januar 2019, ble de uprovosert angrepet ved en bussholdeplass av en gruppe svarte som ropte rasistiske og kjønnsrelaterte fornærmelser til de.
En gruppe indianere som passerte stedet, tok parti med de svarte og oppildnet til fysiske konfrontasjoner mot de hvite skoleelevene. Sistnevnte forholdt seg imidlertid passiv og nøyde seg med å synge noe muntert (uten spydigheter) for å slippe å høre fornærmelsene. Denne «verbale kampen» skal ha pågått i nesten en time.
Et filmopptak av hendelsen viser at selv når Nathan Phillips, en eldre mann blant indianerne, slår en tromme i ansiktet på Nicholas Sandmann, forblir han passiv og bare ler mot den voldelige indianeren.
Russia Today beskriver Sandmanns ordløse budskap ved tilfellet som: «Jeg tenker ikke å bli sint, fornærmet eller provosert til en fysisk konfrontasjon.»
De fleste medieselskapene valgte siden å oppsummere hele hendelseforløpet med den «rasistiske hånfliringen» fra Sandmann. De valgte å tolke det hele som at en gruppe hvite skoleelever trakasserte to andre grupper på en rasistisk måte.
Særlig Sandmann ble pekt ut for å ha hånet den eldre indianeren med sin «latter». En uke etter hendelsen, når noen mediaselskaper allerede hadde publisert korreksjoner etter å ha sett lengre filmer som viste forløpet på en tydeligere måte, publiserte Washington Post (WAPO) en artikkel med tittelen: «På tide å takle Covington-fliret».
Medias rapportering forårsaket en flom av drapstrusler mot Sandmann og hans klassekamerater. Også en journalist, Erik Abriss ved INE Entertainment, sa han ønsket elevene og deres foreldre drept. Skolens ledelse så seg tvunget til å stenge ned skolen midlertidig, da man ikke anså at de kunne garantere for elevenes liv og sikkerhet.
18-åringen har via sin advokat anlagt søksmål mot CNN, Washington Post, med flere, for blant annet injurier.
Søksmålet mot Washington Post ble anlagt i februar 2019 og var på 250 millioner dollar.
I mars 2019 anla Sandmanns advokat et søksmål mot CNN for sin dekning av konfrontasjonen før alle fakta var på bordet. Tenåringen krevde CNN, NBC og WAPO for 800 millioner dollar.
I januar i år gikk CNN med på et oppgjør og da utbetaling av en ikke-offentliggjort sum. Nå har også Washington Post akseptert et lignende oppgjør.
Sandman tweetet i anledning av dette:
Den 19/2 1919 la jeg inn et søksmål på 250 millioner dollar mot Washington Post, angående ærekrenking. I dag fikk jeg (et veldig bra) tilbud på et oppgjør. Jeg takker @ToddMcMurtry & @LLinWood for deres advokatinnsatser. Takk også til min familie & alle dere millioner som har stått opp og støttet meg. Jeg har en del saker igjen å gjøre.
Advokaten Todd McMurtry har tidligere opplyst til Fox News om at søksmål mot «så mange som 13 andre» kommer til å bli levert inn.
Sandmann har nå gitt en litt subtil advarsel til Twitters administrerende direktør Jack Dorsey:
Vi har oppnådd avtaler med WAPO og CNN. Kampen er ikke over. 2 er nede. 6 gjenstår. Sov godt i natt @jack!
Les også:
Løgnpressen: «Det er vår jobb å styre hva folk tenker!»