GLOBALISME Mens stadig flere stiller seg kritisk til EUs suksess med å straffe Russland, og mens unionen får det stadig vanskeligere med å enes om nye sanksjoner, bryter kommisjonens leder ut i seierssikre kamprop.
På årets World Economic Forum, som startet på tirsdag i sveitsiske Davos, dvelte Europakommisjonens president Ursula von der Leyen i sin tale ved emnet om unionens sanksjoner mot Russland. «Våre straffetiltak vil», forsikret hun, by landet på «et tiår av regresjon» – hvilket hun beskrev som en logisk konsekvens av unionens ambisjoner:
EUs sanksjoner har til hensikt å senke den russiske økonomien i en lavkonjunktur i flere år fremover, og berøve landet avgjørende teknologi.
Til forskjell fra mange andre mener von der Leyen at EUs kraftfulle sanksjoner allerede har påført Russland stor skade – i form av en industri som «visner»:
Vi har innført de sterkeste sanksjonene noensinne … deres industri visner av mangel på moderne og kritisk teknologi.
Bakgrunn: Harde tider for sanksjonsivrere
Von der Leyens seierssikre ord på WEF kommer i en tid da stadig flere analytikere konstaterer at vestens sanksjoner mot Russland egentlig utelukkende skader den egne siden, og mens man nå i EU jobber febrilsk for å rekke å implementere allerede bestemte sanksjoner til Ukrainakonfliktens årsdag 24. februar, beklager flere og flere topptjenestemenn i samme union seg over hvor vanskelig det har blitt å oppnå enighet om nye straffetiltak, nå når unionens tiende sanksjonspakk skal settes sammen.
Den europeiske blokken har altså hittil innført ni omganger med sanksjoner mot Russland siden konflikten i Ukraina startet, og de har vært rettet mot mange sektorer av økonomi, inkludert energi, høyteknologi, fly, bank, gruveindustri, bilindustri og andre industrier.
Russlands president Vladimir Putin ga samme dag som von der Leyen holdt sin tale på WEF en helt annen beskrivelse av sitt lands økonomi, som ifølge ham selv «presterer mye bedre enn hva ikke bare våre motstandere, men også vi selv har forutsett» og er på vei mot ytterligere stabilisering, skriver Nordfront.