EU Ungarn har blitt bøtelagt 200 millioner euro for at landet holder en restriktiv innvandringspolitikk, hvilket EU-domstolen mener er et «ekstremt alvorlig brudd på EU-retten».
Torsdag kom EUs høyeste føderale domstol med en avgjørelse knyttet til en konflikt som startet i 2020 mellom Ungarn og EUs beslutningstakere i Brussel. Mens mange EU-land, inkludert Sverige, sliter med problemer rundt konsekvensene av masseinnvandringen, har Ungarn nesten helt unngått disse
Fidesz-regjeringen, ledet av statsminister Viktor Orbán, har gjentatte ganger klart erklært at de ikke ønsker å følge samme vei som andre medlemsland når det gjelder innvandringspolitikk. Ungarns strammere innvandringspolitikk har resultert i et relativt fredelig samfunn med en økende levestandard som resultat.
Økonomisk press og anklager
På grunn av de demokratiske beslutningene som ble tatt i Ungarn, har EU-bistand til landet blitt holdt tilbake, og nå utstedes en bot på 200 millioner euro, som også øker med 1 million euro hver dag som Ungarn fortsetter sin nåværende politikk.
EU-domstolen mener at «Ungarn ikke har truffet de nødvendige tiltakene for å etterkomme 2020-kjennelsen» og at dette er et «ekstremt alvorlig brudd på EU-retten».
Ingen rett til selvbestemmelse
Domstolen krever at Ungarn fører en mer liberal innvandringspolitikk og slutter å deportere illegale innvandrere, eller som de selv uttrykker det;
Ungarns statsminister Viktor Orbán har umiddelbart kritisert domstolens avgjørelse. I et innlegg på Twitter (X) skriver han: «Rettens beslutning om å bøtelegge Ungarn med 200 millioner euro, pluss 1 million euro ekstra daglig er opprørende og uakseptabelt. Det ser ut til at ulovlige innvandrere er viktigere for byråkratene i Brussel enn deres egne europeiske borgere.