UKRAINAKONFLIKTEN Homolobbyaktivisten Olena Shevchenko frykter at Ukraina vil få en mer russisk homopolitikk hvis Russland vinner krigen. Samtidig oppfordrer hun landets transvestitter til å bryte loven og rømme landet i stedet for å kjempe for retten til å bytte kjønn hvis de føler for det.
Aftonbladet har intervjuet Olena Shevchenko, sjef for Insight, en veststøttet NGO som bedriver homolobbyisme og forfekter åpne grenser. Shevchenko uttaler seg i intervjuet om hvordan seksuelle avvikere kan rammes negativt av krigen og sier at mange LHBTP-personer har flyttet fra de mer krigsrammede østre delene av landet til de vestre.
Ifølge Shevchenko har lesbiske par med barn ekstra stor risiko for å bli voldtatt i løpet av krigen sammenliknet med vanlige kvinner, antagelig for at vanlige kvinner med barn oftest har en mann som kan beskytte dem.
– I noen tilfeller hvor det er åpenbart, for eksempel for lesbiske par som har barn … Dette er krig. Og du kan bli voldtatt hvor som helst nå og ingen vil hjelpe deg. Det er ikke engang mulig å ringe politiet i Kiev akkurat nå for eksempel, sier Shevchenko til Aftonbladet.
Vil ha like rettigheter – ikke like plikter
Videre anerkjenner Shevchenko at hennes organisasjon hjelper transseksuelle landsforrædere å rømme landet, tross at det er forbudt for menn mellom 18 og 60 år å forlate Ukraina under den pågående krigen.
– De kan ikke forlate landet ettersom de må slutte seg til hæren. Vi forsøker å bruke forskjellige grenseoverganger og gir råd at de ikke skal vise sine identitetspapirer, forteller hun.
Ukrainske nasjonalister anklager også Shevchenkos organisasjone, Insight, for å ha sabotert den ukrainske krigsinnsatsen i 2014. I fjor okkuperte derfor ukrainske nasjonalister et av Insights møter som dessuten hadde det eksplisitte formålet å finne strategier for å lokke ungdom til deres miljø av seksuelt avvikende mennesker.
Frykter russisk okkupasjon
Det Shevchenko er mest urolig for er dog en eventuell russisk okkupasjon av Ukraina. Aftonbladet skriver:
Russland annekterte Krimhalvøya i 2014 og har siden da kontrollert deler av regionene Donetsk og Luhansk.
Olena Shevchenko sier at flere lhbti-perosner som bor i de østre områdene behandles veldig dårlig på grunn av sin seksuelle identitet. Mange lhbti-personer lever nå med overhengende redsel for hvordan fremtiden vil se ut i områdene som styres av Russland.
Shevchenko påstår til og med at seksuelt avvikende personer «forsvinner» i de prorussiske utbryterrepublikkene.
– Vi kjenner allerede erfaringene fra våre venner for åtte år siden. Vi har hørt deres historier om tortur og drap. Vi har også hørt at naboer har pekt ut personer til okkupasjonsstyret og at de personene deretter bare har forsvunnet.
Aftonbladet intervjuer også en homolobbyist fra RFSL i Sverige som er enig i at Russland kan presse tilbake de seksuelle minoritetens politiske makt i Ukraina.
– Hvis Russland får mer innflytelse over politikken i Ukraina så ser vi at innstillingen til lhbti-personer vil forverres ytterligere, også den politiske innstillingen. Det er en stor risiko for at det fører til mer trakasserier og vold, sier Natia Gvianishvili fra RFSL.
Siden det anti-russiske statskuppet i 2014 har deltakerantallet i Kievs prideparade økt år for år siden 2016 da politiet begynte å kjempe sterkt for å beskytte LHBTQ-aktivistene fra de voldelige motdemonstrasjonene som paraden fremprovoserer.
Den russiske føderasjonen har en mer restriktiv homopolitikk enn vesten
I Russland har blant annet Moskva innført et hundreårslangt forbud mot prideparader i byen og den russiske staten har også stiftet lover som beskytter barn mot å bli utsatt for homopropaganda.
Den russiske delrepublikken Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov har sagt at de ikke har noe problem med forfølgelse av homoseksuelle menn i hans land ettersom ingen tsjetsjenere er homser, en innstilling som også mange andre muslimske land som Iran har.
– Det er nonsens. Vi har ikke slike mennesker her. Vi har ingen homser. Hvis det finnes noen får du ta dem med til Canada. Pris Gud, sa Kadyrov til en kanadisk reporter og fortsatte:
– Ta dem langt bort fra oss så vi ikke har dem her hjemme, så vi renser vårt blod.
Kadyrov er tross denne innstillingen en i tsjetsjensk målestokk moderat muslim som har bekjempet islamister i Tsjetsjenia på Russlands vegne.
Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko, som den siste tiden har styrket sitt politiske samarbeid med Russland, har også sagt noen velkjente og sterke ord angående det som i vest kalles «demokrati og menneskerettigheter»:
– Det er bedre å være diktator enn å være homse.