UKRAINAKONFLIKTEN Som en del av en ny slags psykologisk krigføring får den ukrainske hæren hjelp av et amerikansk IT-foretak til å bruke avansert ansiktgjenkjenningsteknologi for å gå på mødre til falne russiske soldater.
Det er The Washington Post som avslører at den ukrainske hæren samarbeider med den kontroversielle amerikanske IT-kjempen Clearview AI. Foretaket innehar en effektiv ansiktsgjenkjenningsprogramvare som gjør en dyp skanning av Internett og sosiale medier, og har tidligere kun samarbeidet med amerikanske kriminalitetsbekjempende myndigheter.
Nå bruker en del av den ukrainske hæren, som av Washingpost Post beskrives som «en frivillig styrke av hackere og aktivister som tar sine ordre fra den ukrainske regjeringen», programvaren for å kunne sende bilder av døde russiske soldater til deres mødre.
Ifølge Ukraina gjør man dette for å provosere frem dissidenter inne i Russland, men fremderden får kritikk for å være «klassisk psykologisk krigføring», og mange spør seg hva russiske mødre har med krigen å gjøre.
En av kritikerne er Stephanie Hare, som er en overvåkningsforsker i London. Til Washington Post sier hun:
– Om det var russiske soldater som gjorde dette mot ukrainske mødre ville vi kanskje si «Å herre gud, dette er barbarisk».
Hare stiller også spørsmål ved om det virkelig fungerer som planlagt, eller om det kun får de russiske mødrene til å bare se ukrainerne som grusomme og kriminelle.
The Washington Post har tatt del i flere samtaler som den ukrainske hæren har hatt med russiske mødre, hvor de har fått bilder av sine døde sønner tilsendt seg.
En av bildene beskrives som at den russiske soldaten har fått skallen sin «kløyvet», og i de fleste tilfellene reagerer kvinnene først med å tro at det er photoshoppede bilder.
I ett tilfelle reagerer en russisk mor veldig sterkt da hun overbevises av flere bilder.
«Hvorfor gjør du dette? Vil du at jeg skal dø? Jeg lever allerede ikke. Du må nyte dette», skriver den russiske moren, mens ukraineren svarer at «slik går det når dere sender sønnene deres i krig».
Ifølge BBC bruker ukrainerne også programvaren ved veisperringer og liknende for å forsøke å identifisere om personer er «venner eller fiender». Dette risikerer nå å føre til katastrofe, ifølge kritkere.
– Det er viktig at de ukrainske troppene innser at dette ikke er et 100 prosent eksakt verktøy når det gjelder å bestemme om noen er venn eller fiende. Det burde ikke være en liv og død-teknologi der man enten klarer seg eller mislykkes, hvor du enten kan bli fengslet, eller gud forby, til og med drept, sier Conor Healy, ansiktsgjenkjenningsekspert på IPVM.
Den britiske lobbygruppen Privacy International oppfordrer nå den ukrainske regjeringen til å opphøre med bruken av ansiktsgjenkjenning, ettersom de mener at «de potensielle konsekvensene vil være for uhyggelige til å akspetere – slik som å misoppfatte sivile som soldater».