HOMOLOBBYEN Varaordføreren i Kviteseid kommune har protestert etter at åtte elever fikk fritak fra å høre på forkynnelse av et homoseksuelt budskap.
En strid raser i Kviteseid kommune som følge av at rektor Odd-Arne Thorbjørnsen ved Kviteseid skole innvilget åtte søknader om fritak fra en bokpromosjonsforestilling der forfatter Charlotte Øster leste høyt fra homoerotiske romaner, i henhold til elevers rett til respekt for sine religiøse og filosofiske overbevisninger fastsatt i opplæringsloven § 2-3 a. Rektoren får tilslutning av ordfører Tarjei Draugedal (KrF), som er enig i at elevene har et lovfestet krav på fritak fra slike aktiviteter.
Varaordfører Stian Hauge (Sp) stiller seg negativ til at fritaket ble gitt, og etterlyser en nasjonal debatt om fritaksordningen. Han mener overfor NRK at skolen ikke har vurdert om forestillingen beveget seg inn på religionsutøvelse eller var krenkende, og sammenlikner med å gi fritak fra evolusjonsteorien i biologitimen.
Forestillingen er bestilt via regjeringens nasjonale ordning for formidling av kunst og kultur til skoleelever, kalt Den kulturelle skolesekken. Produsenten Nynorsk kultursentrum sin egen presentasjon av forestillingen lyder som følger:
Overalt finst det menneske som er forelska. Dei du møter på gata, på butikken, inne i husa du går forbi og på bakeriet. Tusenvis av forelska folk. Det er jenter som er forelska i gutar, gutar som er forelska i gutar, gutar som er forelska i jenter, jenter som er forelska i jenter, gamle damer som er forelska i kona si og gamle menn som er forelska i kona si. Denne framsyninga handlar om boblande forelsking. Men også om å få vere den beste utgåva av seg sjølv, og det kan jo vere litt vanskeleg, dersom ein føler at andre har meiningar om korleis ein skal vere. Elevane får møte nokre fine, morosame og forelska menneske som ikkje har lyst til å la andre bestemme korleis dei skal vere forelska eller korleis dei skal vere i det heile tatt.
I forrige uke oppstod en konflikt rundt samme tema i Kristiansand kommune, da foreldre reagerte på at det skulle avholdes en konsert med sangtekster med homofilt innhold, hvilket førte til at to skoler avlyste konserten. Etter reaksjoner fra foreldre med motsatt synspunkt valgte den ene skolen dagen etter å annullere avlysningen. Den homoseksuelle aktivisten og «Skal vi danse»-dommeren Morten Hegseth har også involvert seg i debatten, og omtaler konflikten som «dystopisk» og «den sykeste nyhetssaken han har lest i Norge i år».
Mange foreldre har engasjert seg i saken mot forkynnelse av radikal kjønnsideologi og forherligelse av homofili i skolen. I fjor oversendte organisasjonen Foreldrenettverket et opprop mot kjønnsfovirrende undervisning med 15 596 underskrifter til Stortinget.