Hjem Nyheter Tysklands nye regjering vil straffe brysomme EU-land

Tysklands nye regjering vil straffe brysomme EU-land

EU Den kommende tyske regjeringen planlegger en mer offensiv rolle i EU-politikken. Et utkast til koalisjonsavtale viser ambisjoner om å stramme inn på medlemsland som trosser unionens prinsipper, med fokus på sanksjoner og endringer i beslutningsprosesser.

CDU-leder Friedrich Merz.
Foto: Steffen Prößdorf, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Etter valget i Tyskland ser det ut til at en ny storkoalisjon mellom CDU, CSU og SPD vil danne regjering, med Friedrich Merz som sannsynlig kansler. Politico har rapportert at koalisjonen forbereder seg på å implementere en mer aktiv EU-politikk, der Tyskland tar en ledende rolle i unionens beslutningsprosesser. Dette skriver RT.

Ifølge et lekket utkast til koalisjonsavtale ønsker regjeringen å bruke Weimar-triangelen – samarbeidet mellom Tyskland, Frankrike og Polen – for å styrke sin innflytelse i EU. Dokumentet fremhever også behovet for å beskytte unionen mot både interne og eksterne trusler. Dette inkluderer å innføre straffetiltak mot medlemsland som påstås bryte med prinsipper som rettsstaten.

«Vi vil ta enda mer konsekvent grep mot brudd», heter det i dokumentet. Videre foreslås det å bruke eksisterende mekanismer som inndraging av EU-midler og suspensjon av stemmerett for land som trosser unionen.

En av de mest kontroversielle endringene er forslaget om å erstatte kravet om enstemmighet i EU-rådet med flertallsbeslutninger innen utenrikspolitikk. Dette skal forhindre enkeltland fra å blokkere viktige tiltak, slik som sanksjoner.

«Konsensusprinsippet i Det europeiske råd må ikke bli en brems på beslutningstaking,» står det i avtaleutkastet.

Selv om Ungarn ikke nevnes eksplisitt, er det tydelig at landet er et mål for disse tiltakene. Ungarn har lenge vært i konflikt med EU over spørsmål som Ukraina-krigen og sanksjoner mot Russland. Statsminister Viktor Orbán har kritisert unionens krigshetsende politikk og fremmet egne fredsinitiativer.

Tidligere har EU allerede tatt grep mot Ungarn ved å holde tilbake milliardbeløp i støtte på grunn av påståtte bekymringer rundt rettsstaten. Selv om deler av midlene ble frigitt i fjor, har konflikten mellom Budapest og Brussel vedvart.

Retningslinjer for kommentarfelet

Kommentarer er ikke redaksjonelt materiale. Man er selv ansvarlig for det man skriver i kommentarfeltet.

Abonner
Bli varslet om
guest


0 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg