UTENRIKS Russland kan angripe et NATO-land i løpet av få år. Det frykter Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius.
En artikkel i DN roser Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius, som ble utnevnt til sin stilling i vinter. Dette kom etter at hans forgjenger Christine Lambrecht ble tvunget til å trekke seg for å ha erklært at krigen i Ukraina hadde ført til «mange spesielle opplevelser» og «mange møter med fantastiske og interessante mennesker».
Ifølge Dagens Nyheter er Pistorius Tysklands mest populære politiker. En meningsmåling viser at 42 prosent av tyskerne mener at forsvarsministeren bør få mer innflytelse over politikken. Dette kan sammenlignes med kansler Olaf Scholz, som har et tilsvarende tall på 26 prosent, og Lambrecht, som i sin tid som forsvarsminister bare hadde støtte fra 16 prosent av tyskerne.
DN skriver også at Pistorius sterkt fordømmer Russlands «brutale og nyimperialistiske krig mot Ukraina», og at han, i likhet med mange eksperter, har fått meldinger om at Russland kan angripe et NATO-land i løpet av få år. Men ifølge den tyske forsvarsministeren kan Sveriges NATO-medlemskap avskrekke russerne.
– Våre militære rådgivere sier til meg: Russland kan være i posisjon til å angripe NATOs territorium innen fem til åtte år. Om Russland er villig til å ta den risikoen, det kan vi ikke utelukke nå. Det betyr for oss: Vi må gjøre alt for at Russland ikke skal vinne angrepskrigen mot Ukraina. Derfor vil vi støtte Ukraina «as long as it takes», sier forsvarsministeren.
– For det andre må vi ha et militært utgangspunkt som er slik at [Russlands president Vladimir] Putin ikke starter en krig mot NATO. Vi vil gjøre det klart med våre allierte utvetydig: vi er fast bestemt på å forsvare hver tomme av vårt territorium. Med Sverige i våre rekker er det budskapet tydelig forsterket.
DN stilte imidlertid ikke Pistorius noen spørsmål om de lekkede samtalene mellom høytstående sjefer i Luftwaffe, der det så ut til at de planla angrep på den russiske Krim-broen med tyske Taurus-missiler – til tross for at det tyske parlamentet stemte mot å sende langtrekkende prosjektiler til krigen.
– Jeg har et spørsmål: Er vårt mål [Krim] broen eller militære depoter?, kan man høre en av kommandantene si i lydklippet, som ble publisert av RT.
– Jeg vet ikke om vi kan forberede ukrainerne på en slik oppgave på så kort tid, under en måned, for eksempel. Hvordan ville et Taurus-angrep på broen se ut? Fra et operativt perspektiv kan jeg ikke bedømme hvor raskt ukrainerne kan lære å planlegge slike aksjoner og hvor rask integrering vil være, sier en annen, som ser ut til å foretrekke at tyskerne håndterer angrepet selv.
En av de øverste Luftwaffe-tjenestemennene sier også at «forsvarsminister Pistorius har til hensikt å nøye vurdere spørsmålet om å forsyne Ukraina med Taurus-missiler», til tross for at forslaget ble stemt ned av parlamentet. Den tyske regjeringen har kalt lekkasjen et «hybrid desinformasjonsangrep», samtidig som de bekrefter ektheten av samtalen.
Les også
- Tyskland: Nord Stream 1 og 2 ubrukelige for all fremtid
- Russlands utenriksdepartement: «Tyskland er okkupert»
- Medvedev: Hvis NATO angriper, har vi ikke noe valg
- Lavrov benekter planer om storkrig mot NATO
- Finland blir Russlands første mål i en eskalerende konflikt
- Det svenske forsvaret innrømmer: Ingen garanti for at det amerikanske militæret vil beskytte Sverige