Hjem Nyheter Tyske politikere stemmer ned innvandringsskjerpelser

Tyske politikere stemmer ned innvandringsskjerpelser

TYSKLAND Tyske politikere er i opprør etter at det konservative partiet CDU søkte støtte fra AfD for å få gjennom en strengere innvandringslov, som til slutt ble nedstemt i Forbundsdagen.

Den tyske forbundsdagsbygningen.
Foto: Arild Vågen, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Den tyske nasjonalforsamlingen, Forbundsdagen, stemte nylig over et lovforslag som ville strammet inn reglene for innvandring betydelig. Forslaget, som kom fra opposisjonsleder Friedrich Merz og hans kristelig-konservative parti CDU, ville gjort familiegjenforening vanskeligere for avviste asylsøkere og gitt politiet utvidede fullmakter til å arrestere og deportere ulovlige innvandrere.

Lovforslaget fikk ikke flertall, men prosessen rundt avstemningen har skapt politisk turbulens. CDU søkte støtte fra det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) for å få gjennom en lovendring. Dette brøt med det som har vært ansett som en «brannmur» mot samarbeid med «ytre høyre» i tysk politikk.

CDU-leder Friedrich Merz har forsvart partiets handlinger:

– En riktig avgjørelse blir ikke gal bare fordi feil folk støtter den, sa han torsdag.

Merz’ tidligere partifelle og forgjenger som CDU-leder, Angela Merkel, har imidlertid kommet med kritikk av partilederen:

– Jeg tror det var feil å ikke lenger føle seg bundet av dette forslaget, uttalte den tidligere forbundskansleren, og viser til Merz’ tidligere uttalelse om at ingen tiltak ville bli vedtatt med støtte fra AfD før valget i februar.

Regjeringen, ledet av forbundskansler Olaf Scholz fra det sosialdemokratiske partiet SPD, har også fordømt CDUs tilnærming til AfD.

Innvandrervold skaper reaksjoner

Bakgrunnen for den opphetede innvandringsdebatten er flere alvorlige terrorangrep i Tyskland den siste tiden, inkludert en knivstikking i Bayern der en toåring og en forbipasserende ble drept av en afghansk mann, en saudiarabisk sionist som kjørte inn i et julemarked i Magdeburg i desember, og en araber som knivstakk åtte personer på en festival. Disse hendelsene har ført til økt fokus på asylpolitikk og innvandringsspørsmål.

Samtidig vokser AfD i oppslutning og ligger an til å få økt makt ved valget 23. februar. Dette har ført til bekymring blant etablissementet, som trekker «holocaust»-kortet i et forsøk på å kvele folkeviljen. «Holocaustoverleveren» Albrecht Weinberg «frykter at historien vil gjenta seg» om hvite tyskere får bestemme over sin egen skjebne.

«Menneskerettighetsorganisasjoner» som Amnesty International advarer mot innstramminger i innvandringspolitikken og frykter at det kan føre til økt diskriminering og brudd på internasjonale lover.

Selv om dette spesifikke lovforslaget ble nedstemt, illustrerer hendelsen et skifte i den politiske debatten i Tyskland. Med valget like rundt hjørnet, er det ventet at fremmedinvasjonen vil fortsette å prege tysk politikk i tiden fremover.

Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg