POLITI Politiet i Oslo har siden mai i fjor henlagt 3 337 saker med kjent gjerningsmann grunnet manglende kapasitet.
I henhold til et rundskriv fra Riksadvokaten av 2016 skal politiet som hovedregel ikke henlegge saker der gjerningsmannen er kjent, grunnet mangel på kapasitet. Likevel gjøres dette i mange saker hver eneste dag. Det siste året har 3 337 saker med kjent gjerningsmann, inkludert 676 vinningssaker, 337 voldssaker, 473 narkotikasaker og 794 økonomisaker, blitt henlagt.
– Underslagssaker anmelder man snart ikke i det hele tatt. Sakene blir nærmest automatisk henlagt og henleggelsen gjør det vanskeligere å reise en arbeidsrettssak etterpå, sier Thor Martin Bjerke fra hovedorganisasjonen Virke til NRK og fortsetter:
– Fra politiet hører jeg at de ikke har tid eller kapasitet til å etterforske vinningskriminalitet, fordi de prioriterer tyngre kriminalitet.
Det totale antallet saker som har blitt henlagt etter at Oslo politidistrikt den 1. mai 2017 ble slått sammen med Asker og Bærum er 55 448, av totalt 84 805 saker, eller 65%.
Politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold sier at dette er høye tall, og legger til at de aller fleste av sakene som henlegges aldri blir etterforsket, da de har lite eller ingen informasjon politiet kan gå etter. Han medgir at politiet burde ha jobbet mer med noen av de henlagte sakene med kjent gjerningsmann, men andre saker har blitt prioritert:
– Men når tilgangen til saker er så stor, så må vi også sørge for at vi tar de mest alvorlige sakene og jobber med det disse. […] Det er klart at det ikke er bra at vi henlegger saker der det kanskje finnes en gjerningsmann, men slik har det vært før også.
– Politiet har aldri nok ressurser til å etterforske og påtaleavgjøre alle saker vi får inn. Men vi henlegger dessverre litt for mange saker. Selv om tallet er høyt er det viktig å si at vi foretar en vurdering av alle saker, før vi velger å etterforske eller henlegge, sier påtaleleder i Oslo politidistrikt, Audun Kristiansen, til NRK.
Kristiansen mener at noe av grunnen til den manglene kapasiteten kan skyldes på sammenslåingen av politidistriktene, men håper at det skal bli bedre etterhvert. Han ber om at folk fortsetter å politianmelde kriminalitet, selv om det er stor sjanse for at saken blir henlagt, da den «kan likevel tas opp igjen senere».
Nestleder i Oslo politiforening, Marius Bækkevar, frykter at befolkningen skal miste tilliten til politiet når så mange saker henlegges:
– Hvis vi ikke klarer å levere trygghet og oppklare saker som publikum mener er opplagt, går det i ytterste konsekvens på tilliten løs. Men politimesteren står i en vanskelig situasjon, hvor ressursene ikke strekker til, så noe må nedprioriteres.
Statsadvokat Harald Strand skriver til NRK at antallet henleggelser begrunnet med kapasitetsproblemer ikke er tilstrekkelig for å kunne trekke konklusjoner om utviklingen i Oslo, men han er overrasket over antallet henleggelser av saker med kjent gjerningsmann.