UTENRIKS For første gang siden Russlands invasjon av Ukraina har Putin hatt en samtale med USAs president. Både Trump og Putin sies å være forberedt på å bringe fred til Ukraina.
![](https://www.frihetskamp.no/wp-content/uploads/2024/12/Vladimir_Putin_and_Donald_Trump_at_the_2017_G-20_Hamburg_Summit_4.jpg)
Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0
Under en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag kunngjorde USAs president Donald Trump at han hadde en «lang og produktiv» telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin. Oppfordringen var den første i sitt slag siden Russland invaderte Ukraina i februar 2022.
Nå venter et toppmøte mellom presidentene, som trolig vil bli holdt i Saudi-Arabia.
– For det første møtet vil vi møtes i Saudi-Arabia for å se om vi kan få gjort noe. Vi kjenner kronprinsen Mohammed bin Salman, og jeg tror det ville være et veldig bra sted å møtes, sa Trump.
På spørsmål uttalte Trump at det er usikkert om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy i det hele tatt vil delta på toppmøtet i Saudi-Arabia.
Ingen NATO-medlemskap for Ukraina
Presidenten gjentok forsvarsminister Peter Hegseths tidligere uttalelse i Brussel om at ukrainsk NATO-medlemskap ikke er realistisk. Trump tror heller ikke at Ukraina vil være i stand til å gjenvinne tapt territorium, som tidligere var et krav fra Kiev om å snakke med Russland i det hele tatt.
– Det ser virkelig usannsynlig ut. Russerne har tatt mye land, og de kjempet for disse landområdene, og de mistet mange soldater, sa Trump.
Når det gjelder NATO, påpekte Trump at de fleste eksperter tidligere var enige om at medlemskap for Ukraina var en rød linje som ikke kan krysses.
– Jeg tror selv før Putin var president, sa de at det ikke er noen sjanse for at de vil tillate Ukraina i NATO. Dette har pågått i mange år. Russland har sagt dette i lang tid, at Ukraina ikke kan bli med i NATO. Og det synes jeg er helt ok, sa Trump.
![](https://www.frihetskamp.no/wp-content/uploads/2025/02/53039905487_25779f4e14_k.jpg)
Stor innrømmelse til russiske krav
Uttalelsene fra Trump indikerer at han er villig til å møte Russland. Putin har sagt at deres minimumskrav for fred er at Ukraina helt forlater de fire regionene som Russland har annektert, og at landet forplikter seg til ikke å bli med i NATO. På spørsmål om det ikke er farlig å la Russland seire så åpenbart, svarte Trump:
– Ja, det er bare å se på hvordan krigen går og trekke dine egne konklusjoner. Jeg er bare her for å prøve å skape fred, jeg bryr meg ikke så mye om noe annet enn å forhindre at millioner av mennesker blir drept.
– Den krigen er latterlig, og den burde aldri ha skjedd, og den ville aldri ha skjedd hvis jeg hadde vært president.
Kort tid etter pressekonferansen kunngjorde Det hvite hus at Trump også hadde snakket med Zelenskyj og at han også var interessert i fred. Men i Europa har det vært stor bekymring siden Trumps og Hegseths trekk, der de fortsetter å forfekte Joe Bidens linje om å fortsette å finansiere krigen «så lenge det behøves». Jan Hallenberg seniorforskningsrådgiver ved svenske Utenrikspolitiske institutt, sier til Expressen:
– Vi får se om det er mulig å endre noe på den amerikanske såkalte fredsplanen. Slik det ser ut nå, er det nesten en katastrofe.
TV4s Johan Fredriksson beskriver meldingene fra Trump om Ukraina som «en kniv i ryggen på Zelenskyj»:
Sviket er forbløffende. Den kriminelt dømte, og to ganger riksrettstiltalte presidenten, og hans «venn», diktatoren som er ettersøkt for krigsforbrytelser fra Moskva, skal altså sitte med kart og kalkulator og gjøre opp hvordan det krigsherjede og angrepne demokratiet Ukraina vil se ut i fremtiden.
Fredriksson lister opp fire punkter som han anser som «rene gaver» til Vladimir Putin:
- Ukraina bør ikke tilbys medlemskap i NATO.
- Ingen amerikanske tropper vil bli utplassert i Ukraina etter en våpenhvile.
- Det er «urealistisk» å opprettholde Ukrainas internasjonalt anerkjente grenser. Dette betyr at Russland kan vinne territorier de har erobret av Ukraina under den ulovlige angrepskrigen.
- USA vil begrense sin militære eller økonomiske støtte til Ukraina.
I Russland tolkes trekkene også som en stor seier. Historikeren Tarik Cyril Amar skriver på det statlige RT at Russland nå har beseiret Vesten. Ifølge Amar vil Trump aldri innrømme det, mens Putin er for smart til å hevde det, «men den viktigste lærdommen fra gårsdagens telefonsamtale er at Russland har vunnet en krig mot Vesten.»