PALESTINAKONFLIKTEN Minst 14 personer ble drept og nærmere 70 skadet i fredagens israelske missilangrep mot en bygning i den sørlige Beirut-forstaden.
I et målrettet israelsk luftangrep mot den sørlige Beirut-forstaden Dahiyeh fredag kveld ble, ifølge samstemmige rapporter fra begge sider, to høytstående ledere i Hizbollah drept. Ibrahim Aqil, fungerende sjef for Radwan-spesialstyrkene og medlem av Hizbollahs øverste militærråd, og Ahmed Wahbi, sjef for Radwan-styrkenes militære operasjoner frem til slutten av fjoråret.
Ifølge Libanons helsedepartement ble 14 mennesker drept i angrepet, mens 66 ble skadet, 9 av dem svært alvorlig. Fra den offisielle israelske siden har drapet på «de to øverstkommanderende og andre ledere av Hizbollah» blitt bekreftet, samtidig som de lover en fortsettelse av den militære kampanjen inntil «området er sikret». Hizbollah beskriver i en offisiell kommentar angrepet som «en rekke forræderske israelske drap».
Øyenvitner beskriver hvordan flere missiler suste inn gjennom en bygnings åpne port til en garasje, der det så ut til å pågå et slags møte, for så å detonere og totalødelegge husets nedre etasjer. Hizbollah har bekreftet at flere av organisasjonens medlemmer enn de to ovennevnte offiserene ble drept i angrepet, men har ikke spesifisert om det dreier seg om kommandanter eller fotsoldater.
I en kort uttalelse til en rekke israelske medier kommenterer Israels statsminister Benjamin Netanyahu at «Israels mål i denne handlingen var klare» og at «det vellykkede angrepet taler for seg selv».
Landets forsvarsminister Yoav Gallant, som denne uken sa at Israel starter en ny fase av krig på den nordlige grensen, skriver på X:
Intensiteten i den nye fasen vil forbli på dette nivået til målet vårt er nådd: trygg retur av beboerne til hjemmene sine i nord.
FN om Israels brudd på menneskerettighetene
Disse uttalelsene fra de to israelske ministrene kan ses i lys av aktuelle kommentarer fra FNs «menneskerettighetssjef» Volker Türk angående et annet aspekt av landets krigføring mot Hizbollah.
Ved et ekstraordinært møte i FNs sikkerhetsråd fredag slo Türk fast at bruken av vanlige kommunikasjonsenheter som våpen – som ved ukens israelske personsøker-angrep i Libanon – utvilsomt er å betrakte som et brudd på menneskerettighetene.
– De som beordret og utførte disse angrepene må holdes ansvarlige, tordnet Türk – antagelig uten å skremme gjerningsmennene for mye.