NAPOLEON-KOMPLEKSET Macron antydet etter mandagens toppmøte i Paris at det ikke er mulig å utelukke europeiske bakkestyrker i Ukraina. Så langt har imidlertid den franske presidenten bare fått halvhjertet støtte fra ett enkelt land.
I forkant av et plutselig sammenkalt toppmøte i Paris, om krigen i Ukraina, advarte Slovakias statsminister Robert Fico om at «forferdelige» ting ville bli diskutert mellom 20 europeiske ledere. Fico hevdet at europeiske bakkestyrker i Ukraina var på agendaen, noe han kom til å bli hånet for.
Men under en oppsiktsvekkende pressekonferanse mandag kveld erklærte imidlertid verten for toppmøtet, den franske presidenten Emmanuel Macron, at europeiske tropper i Ukraina «ikke kan utelukkes».
Storbritannia, Polen, Tsjekkia, Tyskland, Finland og Sverige gikk deretter raskt ut og benektet slike planer. Selv NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg valgte å kontre Macrons uttalelse.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson gjestet SVTs Morgonstudion dagen etter, hvor han hevdet at det ikke ville «påvirke NATO» selv om Frankrike skulle sende tropper til Ukraina.
– Frankrikes tradisjon er ikke den svenske tradisjonen, uttalte Kristersson.
Iifølge Kristersson er ideen om at Sverige ville gjøre noe lignende «ikke relevant i det hele tatt».
Tysklands forbundskansler Olaf Scholz var enda hardere i sin benektelse, og erklærte at det ikke vil være «noen bakkestyrker, ingen soldater på ukrainsk jord, sendt dit av europeiske land eller NATO» i fremtiden. Ikke engang Scholz’ nestkommanderende, Tysklands visekansler Robert Habeck, ønsket å slutte seg til Macron. Dette til tross for at han har markert seg som en av Europas mest aggressive militante globalister.
– Jeg er glad for at Frankrike tenker på hvordan de kan øke støtten til Ukraina, men hvis jeg kan gi ett råd: Send flere våpen, sa Habeck tirsdag.
Det eneste landet som ser ut til å ha vært litt enig med Macron er Litauen. Financial Times opplyser at landet nå «åpent diskuterer» å sende personell til Ukraina for å trene ukrainske soldater. Landets utenriksminister Gabrielius Landsbergis sa også etter toppmøtet i Paris at det er på tide å tenke «utenfor boksen»:
– Tider som dette krever politisk lederskap, ambisjoner og mot til å tenke nytt. Initiativet bak gårsdagens møte i Paris er verdt å vurdere, sa Landsbergis på tirsdag.