KORONAKRISEN Sverige risikerer å havne i en økonomisk depresjon med massearbeidsløshet som følge, spår Kerstin Hessius som tidligere var viseriksbanksjef. Hun sammenlikner situasjonen med 20-tallets Tyskland og 30-tallets USA.
Kerstin Hessius, som er administrerende direktør for det tredje AP-fondet og tidligere viseriksbanksjef, spår at Sverige kan bli rammet av en dyp økonomisk krise på grunn av koronaviruset.
– Det som skjer nå er at det ikke finnes noen etterspørsel i noen bransje. Alle bedrifter skjærer kostnader, men de har ingen inntekter overhode. Konsekvensene er at arbeidsløsheten stiger sekund for sekund, sier hun til SVT.
Hun mener at konsekvensene kan bli betydelig massearbeidsløshet.
– Det er massearbeidsløshet, det handler om arbeidsløshet på 20 til 40 prosent. Det innebærer at det finnes veldig få virksomheter å gå til. Det er en risk til med alle disse pengene som blåses ut at vi får hyperinflasjon sammen med at vi ikke har noen etterspørsel i økonomien, forklarer hun.
– Man må begynne å gå tilbake og sammenlikne med Tyskland på 20-tallet og USA på 30-tallet. Man må forstå alvoret i dette.
Les også: «Jeg ønsker dårligere tider velkommen, slik at vi sammen kan skape bedre!»
Inflasjon og massearbeidsløshet i 1920-tallets Tyskland førte til at folket mistet troen på det liberale demokratiet som den daværende Weimarrepublikken hvilte på. I stedet ga flere og flere sin støtte til den voksende nasjonalsosialistiske bevegelsen, hvilket førte til at Adolf Hitler i 1933 ble valgt til Tysklands rikskansler og raskt kunne redde landet fra ruinene.