Hjem Nyheter Syv NATO-land hindrer Zelenskyjs «seiersplan»

Syv NATO-land hindrer Zelenskyjs «seiersplan»

UTENRIKS Det er allerede kjent at både Ungarn og Slovakia er forberedt på å stoppe ukrainsk NATO-medlemskap. Ifølge en artikkel på Politico er det imidlertid flere NATO-land som sier nei.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: President of Ukraine/flickr (Public domain).

Da Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj presenterte sin såkalte seiersplan for de vestlige lederne som har investert i krigen, ble det klart at det ikke var noen nye ideer som skulle vinne krigen. I stedet krevde Zelenskyj flere våpen, tillatelse til å skyte med langdistansevåpen mot russisk territorium, og enten NATO-medlemskap eller atomvåpen.

Nå skriver imidlertid Politico at minst syv NATO-land motsetter seg Ukraina i NATO, i hvert fall så lenge landet er i krig med Russland. I Slovakia har statsminister Robert Fico sagt blankt nei til Ukraina i NATO, noe også Ungarns Viktor Orban har gjort.

USA og Tyskland har tidligere uttrykt at det ikke er «riktig tidspunkt» å la Ukraina slutte seg til krigsalliansen, selv om man ikke motsetter seg dette rent prinsipielt. Å ekspandere østover og også inkludere både Georgia og Ukraina har lenge vært et uttalt mål for Washington.

Det er finnes ingen eksplisitt regel i NATO-traktaten som spesifikt forbyr en stat i krig å bli med. Derimot angir NATOs Membership Action Plan (MAP) at et land trenger «stabile politiske institusjoner» og mulighet til å bidra til krigsalliansens «sikkerhet» for å kunne bli medlem.

Dessuten finnes det en rekke land som ifølge Politicos NATO-kilder ikke åpent har sagt nei til et ukrainsk medlemskap, men som likevel ville lagt ned veto mot et medlemskap for Ukraina.

– Land som Belgia, Slovenia og Spania gjemmer seg bak USA og Tyskland. De er tvilende, sa en anonym NATO-sjef til nettstedet.

En annen anonym kilde hevder at det er flere land som «støtter [ukrainsk medlemskap] som en abstrakt idé», men som vil motsette seg prosessen mer åpent «når den begynner å materialisere seg».

Blant medlemslandene som allerede nå åpent tar til orde for en ukrainsk NATO-tiltredelse er Polen og de baltiske statene, så vel som andre tidligere østeuropeiske stater.