SVERIGE Den foreslåtte nye terrorloven skulle blant annet ramme «høyreekstremister», skrøt Sveriges justisminister Morgan Johansson tidligere i år. Etter at det orwellske lovforslaget ble avvist av Lagrådet tvinges imidlertid regjeringen til å trekke det tilbake.
Den 1. august var det ment at regjeringens nye terrorlov skulle bli gjeldende. Bak lovforslaget lå en bred politisk overenskommelse mellom samtlige riksdagspartier, foruten Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet.
– Du treffer ikke bare det islamistiske miljøet, men du treffer også det høyreekstreme miljøet, forklarte justisminister Morgan Johansson (S) tidligere i år i et intervju med SVT.
Åpne venstreterrorgrupper – hvis kjernevirksomhet er å forsøke å skremme politiske dissidenter til stillhet – «kanskje» ville bli rammet, la han samtidig til.
Da Lagrådet forrige uke ga sitt remissvar på lovforslaget kom de med skarp kritikk. De mente at forslaget ville innskrenke foreningsfriheten som reguleres i grunnloven, og at det skulle kunne ramme grupper som «i teorien forfekter revolusjon» eller «driver med sivil ulydighet».
Ifølge lovforslaget skulle det også kunne holde med at man leide ut et lokale til en revolusjonær organisasjon for å få flere år i fengsel.
«Vi kan ikke gå videre med lovgivningen»
At Lagrådet forkaster et lovforslag hindrer ikke at det stemmes gjennom i riksdagen, hvilket eksempelvis skjedde med godkjennelsesloven eller den såkalte gymnasieloven som ga tusentalls ulovlige innvandrere fra Afghanistan oppholdstillatelse. I dette tilfellet var Lagrådet innvendinger dog av den grad at regjeringen velger å trekke lovforslaget tilbake fullstendig, da det risikerer å bli ugyldig hvis de går videre.
– Man kan ikke gå frem med lovgivning som anses stride mot grunnloven. Da kommer ikke domstoler til å dømme etter de lovene, sier Morgan Johansson til Sveriges Radio Ekot.
Regjeringen kommer dog ikke til å gi opp. Til Ekot sier Morgan Johansson at de kommer til å forandre lovforslaget og igjen la Lagrådet undersøke det. De kommer imidlertid ikke til å rekke å bli ferdig med en ny lov til 1. august som planlagt.
– Vi må forandre en del av forslagene som i dag finnes og det innebærer at det vil ta lengre tid enn hva vi trodde i begynnelsen, sier han.
På onsdag møtte Morgan Johansson de borgerlige partiene for å diskutere hvordan de skal gå videre.
– Vi har hatt en innledende diskusjon hvor vi har kommet med en del ideer for å kunne gå frem og jeg opplever at det finnes en konstruktiv ånd i gruppen for å kunne gå så langt man kan, sier han.