FLERKULTUR I intervjuer i Stockholm Direkt forteller svenske ungdommer hvordan det kan være å vokse opp i det nye Sverige hvor svensker er i minoritet. Det er ungdommer fra Stockholms ytre områder som på skolen møter innvandrere fra forstedene.
I intervjuer i Stockholm Direkt forteller svenske ungdommer om hvordan de har hatt det på skolen i det nye Sverige hvor de som svensker har vært i minoritet blant innvandrere.
Det er blant annet en ung svensk gutt som forteller om hvordan det var å vokse opp i Upplands-Väsby og som studiemotivert middelklassegutt møte de mer aggressive ungdommene fra forstedene.
– Hver uke var det: «Hahaha, Svennebanan! Jævla nørd!». Det holdt at man stilte et interessant spørsmål i timen eller googlet noe akademisk. Det ble alle mot én, bare for at jeg var svensk.
– Det spilte ingen rolle hva man gjorde, man havnet alltid i underlege. Det var derfor jeg ville bort herfra.
Han forteller at han aldri klarte å «smelte inn», men at han lærte seg å leve med det. Hans søster får fortsatt klump i magen når hun treffer på en gjeng innvandrerjenter som prater forstadsslang og oppfører seg på typisk «forstads-vis».
– Man kan ikke dra alle over én kam. Men det føltes som at de så ned på oss som var hvite middelklasse-svensker og synte at vi måtte trykkes ned. Kanskje ville de straffe oss for rasismen i det svenske samfunnet, sier hun.
Noen kvinnelige ungdommer forteller om hvordan den flerkulturelle «forstads-kulturen» dominerte og at svenske ungdommer farget håret svart og på andre måter imiterte innvandrernes ghettostil for å «passe inn».
– Ja, det var folk med helt svenske foreldre som farget håret svart, brukte forstads-slang og kledde seg akkurat som de, for å passe inn. For det var den kulturen som rådde på skolen, sier en jente.