FORSVARSPOLITIKK En ny rapport anbefaler at Sveits bør vurdere å styrke sitt militære samarbeid med EU og NATO, noe som vil ødelegge landets 500-årige nøytralitetspolitikk. Forslaget har allerede skapt debatt og kan få stor betydning for landets fremtidige sikkerhetsstrategi.
En ny rapport fra en sveitsisk ekspertgruppe har foreslått at Sveits bør vurdere å etterstrebe en «felles forsvarsevne» sammen med EU og NATO, samt oppfordrer til en gjennomgang av landets tradisjonelle nøytralitetspolitikk.
Forslaget har allerede skapt debatt ettersom det vil innebære en avvikling av landets nesten 500 år gamle nøytralitetsprinsipp. Rapporten har blitt overlevert til forsvarsminister Viola Amherd og skal danne grunnlaget for Sveits’ sikkerhetsstrategi for 2025.
Bakgrunnen for rapportens konklusjoner er blant annet den russiske invasjonen av Ukraina. En av de spesifikke drivkreftene bak anbefalingene oppgis å være konsekvensene som nøytraliteten har hatt for landets våpenindustri. I 2023 falt Sveits’ våpeneksport med 27 prosent sammenlignet med året før, delvis på grunn av landets strenge bestemmelser rundt våpensalg til krigsherjede land.
NATO-medlemskap ikke på bordet
Forslagene har imidlertid møtt kritikk allerede før rapporten ble offentliggjort, særlig fra opposisjonspartier som anklager forsvarsminister Amherd for å ha utnevnt en ekspertkomité som anses å være for positiv til et nærmere bånd med EU og NATO. Det forventes at man vil møte betydelig motstand i parlamentet, der spørsmål om Sveits’ nøytralitet alltid har vært et følsomt og ladet tema.
Jean-Marc Rickli, fra Geneva Centre for Security Policy, sier at rapporten tydelig viser at Sveits betrakter seg som en del av den vestlige verden og støtter «vestlige verdier». Han legger til at oppfordringene til økt militært samarbeid med NATO og EU sannsynligvis vil utløse en omfattende debatt innad i landet.
Til tross for dette foreslås det ikke at Sveits skal oppgi sin nøytralitet helt eller bli medlem av NATO, men i stedet anbefales landet å fordype sine militære samarbeid med alliansen og EU. Dette skulle ifølge SVT inkludere felles øvelser, forsvar mot ballistiske raketter og økt bilateralt og multilateralt samarbeid.