Hjem Nyheter Norge – Svært alvorlig at Israel har beskutt FNs fredsbevarende styrke

– Svært alvorlig at Israel har beskutt FNs fredsbevarende styrke

TERRORSTATEN ISRAEL Utenriksminister Espen Barth Eide mener det er svært alvorlig at Israel har åpnet ild mot FNs fredsbevarende styrke i Libanon (Unifil).

Utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Magnus Fröderberg/norden.orgCC BY 2.5 DK, via Wikimedia Commons.

Torsdag ble FNs fredsbevarende styrke i Libanon (Unifil) beskutt av israelske styrker, og torsdag kveld ble tettbefolkede boligområder i hovedstaden Beirut utsatt for et luftangrep av okkupasjonsmakten Israel. Utenriksminister Espen Barth Eide (AP) mener det er svært alvorlig at Israel har åpnet ild mot Unifil. Men hvorvidt Norge faktisk vil ta grep og kaste ut israelske diplomater, samt boikotte israelske varer, fremkommer dog ikke.

– Unifil har en viktig rolle i å overvåke situasjonen og være en nøytral aktør som virker konfliktdempende og bidrar til å forhindre at situasjonen kommer ut av kontroll, sier han til NRK, og legger til:

– FNs posisjoner og infrastruktur er godt kjent og tydelig merket. Det er derfor svært kritikkverdig at israelske styrker nå har åpnet ild mot flere av Unifils posisjoner.

– Jeg kommer med en innstendig oppfordring til alle parter om å respektere humanitær folkerett og verne sivile, sier han avslutningsvis.

Ifølge Andrea Tenenti, talsperson for FNs fredsbevarende styrke i Libanon, har hovedkvarteret deres i Naqoura blitt beskutt flere ganger av Israel. To personer skal ha blitt fraktet til sykehus etter det israelske angrepet på torsdag.

Israel skal på torsdag ha bedt Unifil om å flytte seg fem kilometer nordover for å «unngå fare», et krav Unifil ikke ville etterfølge.

– Vi er her fordi Sikkerhetsrådet har bedt oss om det. Så vi blir inntil situasjonen eventuelt gjør det håpløst å utføre oppdraget, sier Teneti.

Den fredsbevarende styrken ble opprettet av FNs sikkerhetsråd i 1978 som følge av Israels invasjon av Sør-Libanon samme år. Formålet var å sikre at Israel trakk seg ut av området, samt hjelpe Libanon med å ta tilbake kontrollen over området. Israel trakk seg først ut i 2000, melder NRK.