Hjem Nyheter Studie om tyske journalisters politiske meninger kontra befolkningen

Studie om tyske journalisters politiske meninger kontra befolkningen

MEDIA En ny studie om tyske journalisters politiske meninger viser at flertallet av dem som har venstre-grønne synspunkter hevder at deres meninger ikke påvirker arbeidet deres i det hele tatt. Støtten til AfD er ifølge studien ikke-eksisterende innen denne yrkesgruppen.

Nyhetssendingen på en kjent tysk TV-kanal. Foto; Unsplash.com.

I en undersøkelse utført av det tekniske universitetet i Dortmund svarte 525 tyske journalister på spørsmål om sine politiske meninger. 40 prosent av deltakerne er ansatt i allmennkringkastingen, mens resten jobber i private selskaper. 54 prosent er menn, 45 prosent kvinner, mens én prosent ikke identifiserer seg som tilhørende noen av de to kjønnene.

Undersøkelsen viser at 63 prosent av journalistene sympatiserer med ett eller flere av partiene De Grønne, Sosialdemokratene og/eller Venstre. Blant disse tre partienes sympatisører har De Grønne størst støtte: hele 41 prosent, noe som er nesten fire ganger flere sammenlignet med støtten de nyter blant tyske velgere generelt. Av de 77 prosentene som oppga sympati for et spesifikt parti, listet 82 prosent enten De Grønne eller Venstre.

Når det gjelder det «høyreekstreme» partiet Alternativ for Tyskland (AfD), som anslås å ha en støtte på 15-20 prosent hos den tyske befolkningen og som media regelmessig kritiserer, finnes det ifølge undersøkelsen ingen støtte i det hele tatt innen denne yrkesgruppen.

Mens deltakerne i studien er klar over at støtten for de venstre-grønne er stor blant kollegene, undervurderer de omfanget av den, for eksempel når de anslår at bare 30 prosent sympatiserer med De Grønne. Dessuten hevder 37 prosent av journalistene at deres politiske meninger ikke påvirker arbeidet deres i det hele tatt, mens 27 prosent innrømmer at disse eventuelt kan påvirke hva journalistene velger å vektlegge i det de presenterer.

Undersøkelsene som er gjennomført om svenske journalister har vist den samme venstredreiningen som beskrevet her. Et eksempel er Kent Asp sin studie fra 2012, som Nordfront har skrevet om tidligere.