Hjem Nyheter Globalt Israel og USA sutrer, mens folkerettseksperter applauderer

Israel og USA sutrer, mens folkerettseksperter applauderer

OY VEY Den internasjonale straffedomstolens (ICC) arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og tidligere forsvarsminister Yoav Gallant har utløst sterke reaksjoner. Mens Israel og USA sutrer over avgjørelsen og avviser anklagene som antisemittiske, uttrykker eksperter innen folkerett støtte til ICCs handlinger som et viktig skritt mot ansvarlighet i internasjonal rett.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og tidligere forsvarsminister Yoav Gallant. Foto: Avi Ohayon / Government Press Office of IsraelCC BY-SA 3.0 / U.S. Secretary of DefenseCC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

Frihetskamp har tidligere skrevet om at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag har utstedt arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu, tidligere israelsk forsvarsminister Yoav Gallant og avdøde Hamas-leder Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, også kjent som Mohammed Deif. Domstolen anklager dem for alvorlige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med konflikten på Gazastripen. 

ICCs sjefanklager Karim Khan har påpekt at arrestordren er et resultat av grundige undersøkelser og vurderinger. ICC mener det er «skjellig grunn» til å tro at Netanyahu og Gallant er ansvarlige for alvorlige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med konflikten på Gazastripen. Anklagene omfatter blant annet bruk av sult som våpen, angrep mot sivile, og andre inhumane handlinger. Domstolen understreker at arrestordrene gjelder handlinger begått mellom 8. oktober 2023 og 20. mai 2024.

En betydningsfull konsekvens av arrestordren er at alle EU-land nå er juridisk forpliktet til å pågripe Netanyahu og Gallant dersom de setter fot på EU-territorium. Dette gjelder også for Norge og andre land som er medlemmer av ICC. Totalt 124 land er nå forpliktet til å håndheve arrestordren.

Eksperter på folkerett har uttrykt støtte til ICCs avgjørelse

Professor Terje Einarsen, en spesialist på folkerett ved Universitetet i Bergen, uttrykker tilfredshet med at Den internasjonale straffedomstolen har tatt stilling i saken. Han understreker betydningen av domstolens avgjørelse og mener den er et viktig skritt for internasjonal rettferdighet, melder NRK.

– Etter min mening har det vært klart lenge at Netanyahu og Gallant er ansvarlige for forbrytelser i Gaza. Dette understreker betydningen av domstolens handling i å holde mektige ledere ansvarlige for deres handlinger, forteller han og legger til:

– Arrestordren vil stå der til evig tid. Inntil de aktuelle personene enten blir pågrepet, melder seg frivillig eller dør.

Israel hevder det er «antisemittisk»

Israelske myndigheter har gjentatte ganger forsøkt å forhindre at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utsteder arrestordrer mot Netanyahu og Gallant. De har samtidig fordømt avgjørelsen som «antisemittisk», en kritikk som ble gjentatt etter domstolens kunngjøring.

Netanyahu selv har avvist anklagene som «absurde og falske løgner» og sammenligner situasjonen med den historiske Dreyfus-affæren fra slutten av 1800-tallet. Den nylig avgåtte forsvarsministeren Yoav Gallant kaller det en «farlig rettsavgjørelse», mens Israels president Isaac Herzog beskriver det som «en mørk dag for rettferdighet og menneskeheten».

USA står fast ved okkupasjonsmaktens side

Den amerikanske regjeringen har raskt avvist ICCs beslutning. En talsperson for Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, understreket at USA «fundamentalt avviser» arrestordrene og uttrykte bekymring for det hun kalte et «hastverk» fra domstolen. Hun uttrykte også bekymring for det hun kalte «urovekkende» prosessuelle feil ved ICC, uten å spesifisere nærmere hva disse feilene bestod i. Den amerikanske administrasjonen har konsekvent hevdet at ICC ikke har jurisdiksjon over israelske myndigheter, et synspunkt som Israel deler.

Ordføreren i Dearborn, Michigan, har imidlertid uttalt at de vil håndheve arrestordren hvis Netanyahu eller Gallant besøker byen. Dette viser at debatten om ICCs avgjørelse ikke bare foregår på nasjonalt nivå, men også lokalt.