UTENRIKS Etter to år med militærhjelp til Ukraina er Storbritannias arsenal redusert til «ingenting». Det melder britiske Times, som står landets konservative regjering nær.
Siden den russiske invasjonen av Ukraina for snart to år siden har Storbritannia brukt tilsvarende 57 milliarder kroner i militærhjelp til Ukraina. Men nå skriver britiske Times at landet ikke har noen våpen igjen å sende til krigen, ettersom hjelpen har redusert arsenalet til «ingenting».
Opplysningene kommer fra anonyme kilder blant statsminister Rishi Sunaks medarbeidere, samt fra en ukrainsk militæroffiser som innrømmer at Storbritannia fortsatt spiller en viktig rolle i å overtale andre land til å sende våpen til krigen.
Ifølge Times jobber både Storbritannia og andre vesteuropeiske stater «i full fart» for å samle sammen det de kan i form av våpen og ammunisjon, slik at krigen kan holdes gående til 2025. Dette har blitt spesielt viktig når USAs president Joe Biden ikke klarer å få hjelpepakker til Ukraina gjennom Kongressen. Europeiske regjeringer frykter også at Donald Trump kan bli valgt til president i USA neste år, ettersom et av hans valgkampløfter er å sette en stopper for våpenleveranser.
I juli publiserte ukrainske Kyiv Independent en omfattende gjennomgang av den europeiske våpenindustrien, som konkluderte med at den mislykkede motoffensiven skyldtes store mangler i produksjon og forvaltning av våpen og ammunisjon i Europa. Avisen beskrev blant annet hvordan det var et «sjokk» for mange europeiske maktpersoner at moderne krigføring fortsatt krever en sterk militærindustri og store ammunisjonslagre.
Den akutte mangelen på ammunisjon og Vestens problemer med å konkurrere mot den russiske militærindustrien er et problem som har vært kjent lenge, selv om hovedstrømsmedia i stedet har forsøkt å hevde at det er Russland som «snart går tom for ammunisjon».
Den britiske oberstløytnanten Alex Vershinin skrev en oppsiktsvekkende artikkel tilbake i juni 2022 der han uttalte at krigen i Ukraina viste at verken USA eller Vesten er forberedt på en storskala krig gitt avindustrialiseringen og privatiseringen av våpenindustrien. Vershinin viste blant annet til at Russland i løpet av tre måneder med kamper hadde brent gjennom USAs årlige produksjon av krysserraketter fire ganger.