VELFERDSSTATEN Antall mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP) økte med 7,2 prosent til 163 614 personer i 1. kvartal 2025. Økningen henger sammen med høyt sykefravær, særlig blant de i 30-årene. Dette skriver Nav i en pressemelding tirsdag.

Foto: (klippet) NAV-pressemelding / Arnt Brandseth, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
Ved utgangen av 1. kvartal 2025 mottok 163 614 personer arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav, en økning på 11 017 personer sammenlignet med samme periode i fjor. Dette tilsvarer en vekst på 7,2 prosent. Dette skriver Nav i en pressemelding tirsdag.
Andelen AAP-mottakere i aldersgruppen 18–66 år steg til 4,6 prosent av befolkningen, opp 0,3 prosentpoeng fra samme periode i fjor. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte uttaler følgende
– Antallet som mottar AAP fortsetter å øke, fra et allerede høyt nivå. Det er nok som forventet, ettersom vi har hatt et høyt sykdomstrykk i befolkningen de siste årene.
Økningen i AAP-mottakere henger tett sammen med høyt sykefravær, som i 2024 nådde det høyeste nivået på 15 år. Selv om sykefraværet sank noe mot slutten av fjoråret, er det foreløpig ingen effekt på AAP-tallene.

– Ettersom man kan være sykemeldt i inntil ett år før overgang til arbeidsavklaringspenger, vil vi først kunne se effekten av en eventuell varig reduksjon i sykefravær ett år senere for AAP-tallene, sier Holte.
Hvem mottar AAP?
I 1. kvartal 2025 begynte 17 200 nye personer å motta AAP, en økning på 10 prosent fra året før. Veksten var tydeligst i aldersgruppen 30–39 år.
– Det var størst økning for de i aldersgruppen 30–39 år, hvor det i 1. kvartal var 15 prosent flere som begynte å motta AAP sammenliknet med samme periode i fjor, sier Holte.
Samtidig sluttet nær 13 600 personer å motta AAP i 4. kvartal 2024, opp 1 100 personer fra året før. Av de som sluttet i 2. kvartal 2024, var 19 prosent i arbeid et halvt år senere, en nedgang på 3,6 prosentpoeng.
Over halvparten, 51,4 prosent, mottok uføretrygd seks måneder etter at de sluttet på AAP, en økning på 6,5 prosentpoeng fra året før.
– At flere blir avklart til uføretrygd nå, kan ha en sammenheng med regelverksendringene fra 2022, hvor karensåret ble tatt vekk. Trolig har mange av de som ble innvilget nye perioder på AAP i 2022, nå blitt ferdig avklart til uføretrygd, sier Holte.
For å ha rett til å motta AAP, må man ifølge Nav, som hovedregel fylle følgende krav:
- Arbeidsevnen din er nedsatt med minst 50 prosent på grunn av sykdom eller skade.
- Arbeidsevnen din er nedsatt til alle typer arbeid du er kvalifisert for.
- Du trenger behandling for å bedre arbeidsevnen din, eller hjelp fra Nav for å beholde eller skaffe arbeid.
- Du har vært medlem i folketrygden sammenhengende i minst 5 år når du søker om AAP.
- Du er mellom 18 og 67 år.
Større vekst blant innvandrere
I 1. kvartal 2025 vokste antallet som mottar arbeidsavklaringspenger raskere blant innvandrere. Andelen innvandrere i alderen 18–66 år som mottok AAP, økte ifølge Nav med 13 prosent fra året før, mens veksten for ikke-innvandrere var på 5 prosent.
Ved slutten av 1. kvartal mottok 4,9 prosent av innvandrere i denne aldersgruppen AAP, en oppgang på 0,4 prosentpoeng fra året før. For norskfødte var andelen 4,5 prosent, opp 0,2 prosentpoeng fra året før.
Innvandrere står ifølge Nav for omtrent 25 prosent av det totale antallet AAP-mottakere i Norge.
Retningslinjer for kommentarfelet
Kommentarer er ikke redaksjonelt materiale. Man er selv ansvarlig for det man skriver i kommentarfeltet.