USA Flere anonyme kilder i Joe Bidens administrasjon er dypt bekymret for den ustabile situasjonen i verden. Det fryktes nå at en rekke kriser kan føre til en større og enda verre krise med krig mellom stormakter.
Nordfront har tidligere rapportert at Washington forbereder seg på tredje verdenskrig, der de har til hensikt å konfrontere både Kina og Russland samtidig. I tillegg sier en artikkel i Axios at mange i president Joe Bidens administrasjon nå frykter at disse konfrontasjonene kan skje veldig snart.
«Aldri før har vi snakket med så mange høytstående regjeringskilder som privat uttrykker så mye bekymring for så mange konflikter i utlandet samtidig», skriver Axios.
I tillegg til den pågående krigen i Ukraina, er det seks ulike kriser som regjeringskilder identifiserer som akutte trusler mot USA.
Den første er Israels svar på Hamas’ overraskelsesangrep den 7. oktober, som har ført til en kraftig økning i antiamerikanske følelser over hele Midtøsten. Washington frykter at det kan føre til en krig med Iran, og for det formålet har de bygget opp sin militære tilstedeværelse i regionen, inkludert to hangarskip med følge i det østlige Middelhavet.
Pentagon har også flyttet hangarskipet USS «Dwight D. Eisenhower» fra Arabiahavet og inn i Rødehavet av samme grunn. Samtidig har Kina flyttet en rekke krigsskip til Midtøsten. Russland har allerede en sterk tilstedeværelse i Syria på invitasjon fra president Bashar al-Assad, der de kjemper mot ulike terrorgrupper sponset av Israel og USA.
Nylig «påpekte» også Russlands president Vladimir Putin at russiske jagerfly patruljerer Svartehavet, bevæpnet med supersoniske missiler som lett kan nå amerikanske krigsskip i det østlige Middelhavet dersom dette skulle bli nødvendig.
Den andre krisen for Washington er det voksende forholdet mellom Russland og Kina. Spesielt bekymringsfullt er Putins besøk i Beijing forrige uke. Ifølge en artikkel i det regimevennlige neocon-magasinet «Foreign Affairs» skriver Robert M. Gates at USA «nå konfronteres med trusler mot landets sikkerhet» ulikt noe man har sett på flere tiår, eller kanskje noen gang. Ifølge Gates og Axios’ kilder i Washington mener både Putin og Kinas president Xi Jinping at USA er i fritt fall. De to lederne «lukter svakhet», og det er derfor de har skapt sin antiamerikanske allianse, som stadig flere land slutter seg til.
Frykter hva Iran og Hizbollah kan gjøre
Biden-administrasjonen er også bekymret for et stadig mer fiendtlig Iran, og Axios’ kilder er overbevist om at landet på en eller annen måte står bak Hamas’ offensiv mot Israel. Det fryktes også at Hizbollah – som er langt sterkere og mer lojal mot Iran enn Hamas – vil angripe Israel med full styrke når de sionistiske styrkene er mest forpliktet til å invadere Gaza.
I tillegg er det bekymring for Den demokratiske folkerepublikken Korea (DPRK) og dens «gale leder» Kim Jong-un, som fortsetter å prøveskyte langdistanseraketter som kan bære atomvåpen med jevne mellomrom. Nylig viste landet også frem sin første ubåt som kan bevæpnes med atomvåpen. Planen er at ubåten skal patruljere farvannet mellom Koreahalvøya og Japan og på sikt utvides til en atomflåte som skal kunne motstå USA og dets allierte i regionen.
I tillegg, siden den russiske invasjonen av Ukraina, har Nord-Korea styrket sine bånd til Russland betydelig. Kim sa nylig at Nord-Korea fullt ut støtter Russlands «hellige kamp mot Vesten», og landets utenriksminister, Choe Son-hui, beskrev nylig forholdet til Russland som «det uovervinnelige båndet til våpenbrødre».
Ifølge Axios er oppfatningen i Washington at Russland, Kina, Iran og Nord-Koreas felles atomvåpenarsenal kan være nesten dobbelt så stort som USA i løpet av få år.
KI blir brukt mot et stadig mer splittet USA
Til slutt er det bekymring for det som beskrives som falske og manipulerte videoer, som takket være KI nå praktisk talt ikke kan skilles fra ekte videoer.
– Falske videoer, samt boter (falske personer) og falske innlegg, blir aggressivt brukt av alle antiamerikanske aktører, sier etterretningskilder. Noen eksperter anslår at over 90 prosent av internettinnholdet snart vil være forfalsket eller manipulert, skriver Axios.
Alle disse krisene blir sett på i Washington som sammenkoblet. Krisene blir stadig verre mens USA blir et stadig mer splittet og polarisert land som går mot en valgkamp som er spådd å bli den skitneste i historien. Meningsmålinger viser at stadig flere amerikanere ikke har tillit til politikere som representerer partiet de ikke stemmer på, og til det mediene publiserer. Tilliten til landets etterretningstjenester er også på et rekordlavt nivå.
– Dette, i den grad de fem enkelttruslene ovenfor, er det som bekymrer regjeringskilder. De vet at ting kan bli verre – raskt – og krever tøffe tiltak – raskt. Og ingen vet om Kongressen eller offentligheten vil være i stand til å samle seg under en krise, skriver Axios.