SENSUR En novellesamling av Selma Lagerlöf vil ikke lenger bli solgt fordi den inneholder «rasistiske budskap» om en svart mann som får hvithetens gave av Jesus. Men det finnes dem som mener at den kan forbli på markedet med et forklarende forord slik at ingen blir krenket.
Selma Lagerlöfs novellesamling Kristuslegender kom ut for første gang i 1904 og har vært en elsket klassiker siden den gang. Alle de elleve fortellingene i boken kretser rundt kristne verdier som medmenneskelighet og ydmykhet. I Sverige ble den sist utgitt av forlaget Libris i 2018 og denne utgaven beskrives som «lett språklig bearbeidet».
Men nå har det norske forlaget Verbum kunngjort at de ikke kommer til å selge flere eksemplarer av Lagerlöfs bok. Bakgrunnen er en diskusjon i media etter at bibliotekforsker Anne Kristin Lande reagerte på at «et rasistisk budskap» fikk stå igjen i novellen «De vise menns brønn».
– At dette var tillatt på 1950-tallet er selvsagt, men at Verbum forlag syntes det var greit å utgi slike rasistiske tekster i 2002 og 2013 er ubegripelig, sier Lande i et intervju med den kristne avisen Vårt Land.
I novellen møter de tre vise menn Jesus og får hans velsignelse. Den syke mannen blir kurert for spedalskhet, og den gamle mannen blir ung igjen. Men den svarte mannen blir i stedet velsignet ved å bli forvandlet til en «vakker hvit mann».
– Den siste utgaven er solgt i 1 500 eksemplarer, og ingen har klaget til oss over dette. Men det er helt klart vårt ansvar at dette har blitt liggende, så vi må bare beklage at vi har gjort en for dårlig jobb. Men vi kommer til å slutte å selge de 400 bøkene som er igjen av opplaget umiddelbart, sier forlagssjef Fredrik Berentsen til Vårt Land.
Da litteraturviter Kari Løvaas deltok i NRK-programmet Dagsnytt, etterlyste hun «et kontekstualiserende forord» i Kristuslegender, slik at studenter ikke blir støtt når de leser bøker skrevet i en «rasistisk tidsalder». Men å trekke boken tilbake var feil ifølge Løvaas, fordi den gir et godt «grunnlag for diskusjon».