NATO Nylig har Washington «myknet» på forbudet mot at Kiev bruker amerikanske våpen til å angripe russisk territorium. Nå har også NATO-sjefen Jens Stoltenberg gitt uttrykk for at dette er noe ukrainerne må få lov til.
Selv om den russiske offensiven i Kharkiv har avtatt, har den påfølgende panikken ført til at USAs jødiske utenriksminister Antony Blinken, ivrig heiet frem av sin stammeallierte Victoria Nuland, opphevet forbudet mot Kiev fra å bruke amerikanske langdistansevåpen til angrep dypt inne i Russland. Nå får han også støtte av NATO-sjefen Jens Stoltenberg.
I et intervju med The Economist sist fredag oppfordret Stoltenberg alle NATO-land til å revurdere alle tabuer og forhold som har vært knyttet til våpenleveranser til Ukraina.
– Det er på tide at allierte vurderer om de skal oppheve noen av restriksjonene de har pålagt bruken av våpen de har donert til Ukraina, sa Stoltenberg og fortsatte:
– Spesielt nå som mye av kampene pågår i Kharkiv, nær grensen, gjør det det svært vanskelig for Ukraina å forsvare seg hvis de blir nektet muligheten til å bruke disse våpnene mot legitime militære mål på russisk territorium.
Ifølge RT mener imidlertid Moskva at disse tabuene alltid har vært en papirkonstruksjon, som ikke har betydd noe i virkeligheten. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa nylig at det ballistiske missilet ATACMS, bevæpnet med klasestridshoder, har blitt brukt til angrep på russisk territorium.
– Vi antar at amerikanske og andre vestlige våpen vil treffe mål på russisk territorium, hovedsakelig sivil infrastruktur og boligområder, sa Lavrov til journalister på fredag.
Den stadig mer aggressive retorikken fra Vesten har ført til at russerne har gjennomført en rekke øvelser med sine taktiske atomstyrker, hvorav noen fant sted nær grensen til Ukraina. Moskva har indikert at de har til hensikt å bruke ikke-strategiske atomvåpen i konflikten dersom NATO eskalerer til direkte involvering i kampene.
Stoltenberg er imidlertid av den oppfatning at NATO kan intensivere sitt engasjement i krigen ytterligere uten å krysse en rød linje for russerne.
– Vi gir opplæring, vi gir våpen, ammunisjon til Ukraina, men vi kommer ikke til å være direkte involvert fra NATOs territorium i kampoperasjoner over eller i Ukraina, sier han. Så det er en annen sak, sa Stoltenberg i intervjuet.