EUROPA På EU-toppmøtet hadde den nye ministeren mye å leve opp til etter valgløftene om slovakisk uavhengighet fra Brussel og Washington. Han leverte en uventet kompromissløs liste med krav.
Under et to-dagers EU-toppmøte denne uken kom Slovakias nyutnevnte statsminister Robert Fico (venstrepartiet Smer) på torsdag med en rekke krav, som må oppfylles for at hans land skal gå med på å betale sitt nylig (med 400 millioner euro over fire år) økte EU-avgift. Ministerens tale fokuserte i stor grad på unionens tilnærming til Slovakias krigførende nabo Ukraina – «et av verdens mest korrupte land», hvor ifølge Fico «en blankosjekk utstedt til dem ville være nesten umulig å selge hjemme i Slovakia».
Den foreslåtte og, etter hans lands syn, overdrevne EU-bistanden på 50 milliarder euro til dette landet må, hevdet han, være betinget, for å sikre at pengene ikke blir misbrukt.
– Har unionens finansiering av Ukraina så langt beviselig hatt noen påviselig innvirkning på utviklingen av denne krigen? Så la oss investere 50 milliarder kroner til – og det spiller ingen rolle hvordan det brukes, spurte Fico retorisk.
Kravene fra statsministeren i sin redegjørelse torsdag ble mer formelt presentert av hans kontor dagen etter. Ifølge dem skal forbundet:
- kreve at Ukraina gir en detaljert redegjørelse for hvordan mottatte EU-midler brukes.
- unngå å gjøre kutt i midler som er ment å støtte sine bønder.
- bevilge midler til kampen mot ulovlig innvandring.
- sikre at slovakiske selskaper får en andel av kontraktene for gjenoppbygging av Ukraina.
- arbeide for å gjenopprette grenseinfrastrukturen mellom de to nasjonene Ukraina og Slovakia.
Bakgrunn
Frihetskamp meldte forleden at Slovakias president Zuzana Caputová nå har utnevnt Fico til landets nye statsminister etter valgsuksessen til hans venstreparti Smer, som danner en koalisjon med partiet Hlas – som tidligere brøt med Smer. Det nasjonalistiske Slovakiske nasjonalistpartiet er også en del av regjeringen.
Smer, et populistisk og konservativt venstreparti fiendtlig innstilt til masseinnvandring og kulturmarxisme – og med opprinnelse i det tidligere kommunistpartiet – gikk til valg på å stoppe våpenleveranser til Ukraina og avslutte alle sanksjoner mot Russland. Lista ble lagt ganske høyt da den garanterte velgerne en slovakisk utenrikspolitikk helt uavhengig av Washington og Brussel.
Delte kritikken
På toppmøtet var ikke den slovakiske statsministeren den eneste EU-lederen som kritiserte den betingelsesløse pengestrømmen fra EU til Ukraina. Ungarns statsminister Viktor Orban hevdet fredag at denne strategien ikke hadde ført frem.
– Ukrainerne vil ikke vinne på slagmarken, sa han og lovet å nekte å støtte budsjettrevisjonen som bevilger ytterligere 50 milliarder euro.
I forkant av toppmøtet fordømte den ungarske utenriksministeren Peter Szijjarto tidligere denne uken det han beskrev som «EUs ‘krigspsykose’», og anklaget Brussel for å planlegge for fire års konflikt med massive våpenutgifter, inkludert mulige militære investeringer i Ukraina – uten «noen reell finansiering» eller «noen oppriktig innsats for å prøve å løse fiendtligheter».