UTENRIKS Sør-Afrikas regjering sier den ikke lenger har råd til dagens asylpolitikk, men lover å gå tilbake til konvensjonene etter først å ha forlatt – og brutt – dem.
Sør-Afrika planlegger å «midlertidig trekke tilbake» alle FNs flyktningtraktater for å begrense innvandringen. Innad i regjeringen, landets regjeringsparti, African National Congress (ANC), sier de nå er tvunget til å «presse på for nullstilling av den liberale asyl- og innvandringspolitikken» som de ikke lenger føler de har «råd til».
Initiativet kommer i en tid med utbredte folkelige uttrykk for harme over dagens innvandringsnivå, og ifølge politiske analytikere, med den begrunnelse at ANC forventes å miste sitt samlede flertall i neste års generalvalg. Innvandring vil trolig stå høyt på valgagendaen, og ifølge meningsmålinger tidligere i år mener 89 prosent av velgerne at ANC ikke har håndtert denne saken på en god måte.
I et nytt regjeringsdokument foreslås det at landet forlater både FNs flyktningkonvensjon fra 1951 og flyktningstatusprotokollen fra 1967 for en periode – slik at sørafrikanske myndigheter kan få frie hender til å stramme inn restriksjonene på denne typen innvandring.
Innenriksminister Aaron Motsoaledi hevder å ha gjort en stor feil da han undertegnet disse traktatene på midten av 1990-tallet uten å «kreve fjerning av visse klausuler».
Ifølge endringene som foreslås i dokumentet, skal Sør-Afrika slutte seg til konvensjonene igjen etter å ha sterkt begrenset flyktningers rett til å jobbe, få utdanning og kunne få sørafrikansk statsborgerskap. Disse tre tiltakene er spådd i dokumentet å drastisk redusere strømmen av flyktninger til Sør-Afrika.
Det foreslås også å innføre nye lover for å gjøre det lettere å sende flyktninger tilbake til land som ikke lenger anses som farlige.
De nåværende liberale innvandringslovene ble vedtatt på 1990-tallet da ANC vedtok en panafrikansk holdning til innvandring, delvis for å vise takknemlighet til land som tidligere hadde støttet ANC i sin «kamp mot apartheid». Motsoaledi mener nå at denne politikken i dag «er utdatert» og «trenger en radikal overhaling».
«Grobunn for voldelige sammenstøt»
ANC argumenterer for at landets utdaterte lappeteppe av innvandringslover må erstattes, da det har for mange ødelagte sømmer og store hull. Partiet hevder at disse har blitt utnyttet av menneskehandlere, kriminelle og økonomiske migranter. I ovennevnte regjeringsdokument heter det:
De politiske og lovgivende hullene i innenriksdepartementet har skapt grobunn for voldelige sammenstøt mellom utenlandske statsborgere og borgere, inkludert fremveksten av krigførende grupper, som enten stiller seg [med] seg eller motsetter seg det nåværende migrasjonssystemet.
Fikile Mbalula, ANCs generalsekretær, beskrev tidligere i år ulovlig innvandring som «en tikkende bombe for landet», noe som legger press på offentlige finanser og bremser innsatsen for å forbedre tjenestene.
Kritikere av regjeringen hevder at regjeringen bruker antatte problemer knyttet til innvandring for å avlede oppmerksomheten fra sitt egen vanstyre av en rekke sosiale funksjoner, og at deres egen retorikk risikerer ytterligere å nøre opp under det voldsomme hatet mot utlendinger.
Den politiske analytikeren Stephen Friedman hevder at utlendinger i Sør-Afrika rutinemessig blir gjort til syndebukker i et innvandringssystem som ikke er på langt nær så sjenerøst som kritikerne hevder det ville være.
I Sør-Afrikas Financial Mail sier han:
– Det er ikke sant at loven bare ønsker alle velkommen … og regjeringen nekter å anerkjenne det faktum at det store flertallet av utlendinger i Sør-Afrika har ferdigheter, jobber hardt og bidrar til samfunnet.