Hjem Nyheter Serbia vurderer BRICS i stedet for EU

Serbia vurderer BRICS i stedet for EU

UTENRIKS Serbia har siden 2012 vært et kandidatland for EU, men prosessen har siden den gang stått stille. Nå vurderer de BRICS som et alternativ til den globalistiske unionen.

Serbias visestatsminister Alexandar Vulin. Foto: mediaportal.vojvodina.gov.rs, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Det er Serbias visestatsminister Aleksandar Vulin som i et intervju med Berliner Zeitung sier at hans regjering vurderer å slutte seg til BRICS i stedet for EU. Årsaken er at Serbia har vært et kandidatland til EU siden 2012, men at unionen bare stiller stadig strengere krav uten å åpne veien for et medlemskap.

– Hvorfor ikke bare si: ‘Vi vil ikke ha dere [i EU]?’ Hvorfor fortsetter de å sette opp betingelser som vi ikke kan oppfylle? Vi ser EU som en partner, men vi er ikke helt sikre på om EU ser oss som en partner, sier Vulin om forholdet til Brussel.

EU-toppene har først og fremst krevd at Serbia skal bryte sine historisk sterke bånd med Russland, med tanke på fiendskapet som eksisterer mellom Brussel og Moskva. Samtidig har Russlands president Vladimir Putin aldri satt betingelser for det serbisk-russiske vennskapet på samme måte, forklarer Vulin.

– EU-forhandlere sier til oss: ‘Hvis dere ikke bryter forholdet til Russland, så kommer dere ikke til å bli med i EU’. Så er vi partnere eller ikke? Eller har vi ikke rett til våre egne interesser?, spør Vulin.

I slutten av oktober vil Serbia delta på et BRICS-møte i russiske Kazan, og etter dette vil man for alvor vurdere BRICS som et alternativ til EU.

– Det ville være uansvarlig om vi ikke utforsket alle muligheter, inkludert BRICS-medlemskap. Hvis BRICS er attraktivt for andre land, for eksempel De forente arabiske emirater, eller Saudi-Arabia eller Tyrkia, hvorfor skulle det være annerledes for Serbia?» sier Vulin og fortsetter:

– Det er ingen tvil om at BRICS har blitt et reelt alternativ til EU.

BRICS besto opprinnelig av Brasil, Russland, India og Kina. I 2011 sluttet også Sør-Afrika seg til, og tidligere i år ble organisasjonen utvidet med fire nye medlemsland: Egypt, Iran, Etiopia og De forente arabiske emirater. Samtidig holder Saudi-Arabia på å slutte seg til, mens Argentina avbrøt prosessen for medlemskap etter at sionisten Javier Milei ble valgt til president.