SKOLE Seks skoler og skolesteder i Innlandet legges ned, til tross for kraftige protester fra elever, foreldre og lokalsamfunn.
Vedtaket om nedleggelse av de videregående skolene på Dokka, Skarnes, Flisa, Sønsterud, Dombås og Lom ble fattet med knappest mulig flertall i fylkestinget. 52 % stemte for (30 stemmer), og 47 % stemte imot (27 stemmer), rapporterer NRK.
Over 700 elever mister nå nærskolen sin og mange ansatte mister jobben. Elevene er fortvilte og sinte, og frykter at de må flytte hjemmefra eller bruke flere timer daglig på pendling.
– For meg betyr det å flytte på hybel eller pendle. Ingen fritidsaktiviteter, vi må prioritere skole. Jeg har ikke anna valg. Jeg vil ikke at hele fritida mi skal gå til skole, jeg vil jo ha et liv, sier en fortvilet elev fra Lom.
Justisminister Emilie Enger Mehl kaller vedtaket «sørgelig» og mener det vil ødelegge for generasjoner fremover. Hun påpeker at nedleggelsene vil ramme fritidstilbud, frivillighet og næringsliv i distriktene.
– Ungdom tvinges til å flytte når de er 15-16 år eller bruke opptil fire timer i buss hver dag. Det ødelegger for fritidstilbud, frivillighet og næringslivet, sier hun.
Kritikere av skolenedleggelsene i Innlandet mener at politikerne fullstendig har ignorert de massive protestene og innspillene fra lokalsamfunnene. Over 500 høringsinnspill ble sendt inn, men disse ser ut til å ha hatt liten innvirkning på den endelige beslutningen.
Stortingsrepresentant Hege Bae Nyholt fra Rødt er også blant de som reagerer sterkt på vedtaket. Hun kaller det «en mørk dag» og mener at nedleggelsene er «første steget i å avvikle distriktene». Bae Nyholt kritiserer også kunnskapsministeren for ikke å ha grepet inn for å sikre «ungenes viktigste institusjon».
Videre mener hun at barns beste ikke er lagt til grunn i denne saken. Hun understreker at dette handler om framtiden til flere tusen barn og unge, og at kampen mot skolenedleggelsene ikke er over.
Selv om vedtaket nå er fattet, varsler flere at de vil kjempe videre mot nedleggelsene gjennom anke og lovlighetskontroll.
– Saken er ikke avklart. Den kommer til å bli anka, og det blir lovlighetskontroll. Siste ord i denne saken er ikke sagt, sier Kristian Frisvold, ordfører i Lom.