SELVFORSØRGELSE Skribent Arjuna skriver i sin spalte om selvforsørgelse i Norden om hvordan man kan dyrke sopp hjemme.
I forlengelsen av det foregående innspillet vedrørende selvhusholdning og det å dyrke mye av sin mat hjemme, vil jeg her gjøre oppmerksom på en annen vare som tilfredsstiller kriteriene om at forholdstallene mellom investering/innsats/næringsinnhold/utbytte skal være størst mulig til de to sistnevntes fordel. Dette er sopp. Næringsinnholdet i sopp er ikke av det høyeste, men de inneholder vitamin B, kalium, sink, jern, selen, fiber og viktige antioksidanter i ulik mengde. Dessuten er forholdstallet mellom investering/innsats/utbytte såpass høy til sistnevntes fordel at det alene forsvarer en omtale. Dette sammen med at sopp absorberer radioaktivitet lett og dermed gjør soppsanking ute i naturen litt mindre attraktivt, gjør hjemmedyrking til et godt alternativ. Soppdyrking er heller ikke videre utbredt i Norge, og dette faktumet gjør også en belysning av temaet aktuelt.
Det finnes mange instruksjonsvideoer og artikler vedrørende emnet, og fremgangsmåtene er mange. Jeg vil derfor ikke gjøre annet enn å henstille til å søke frem denne informasjonen selv, for så å prøve. Det du trenger er: sporer (tilsvarende frø i grønnsaksdyrking), dyrkingsmateriale og en dyrkingsbeholder. God hygiene hører også med (du vil kun dyrke én type sopp, matsopp, ikke med et vedheng av andre typer mer eller mindre forurensende sopp). I teorien kan man dyrke tonnevis av sopp kun med hjelpemidler man allerede har i en husholdning. Mest basis fremgangsmåte er: sjampinjonger (eller en annen type matsopp, som østerssopp), kaffegrut, kalk, papp eller flis/spon, grønnsåpe og en plastpose. Det finnes også mengder av nettbutikker hvor man kan kjøpe artikler til deler av prosessen, eller komplette startpakker.