UKRAINAKONFLIKTEN Etter lekkasjer fra den amerikanske etterretningstjenesten om at CIA hjalp Ukraina med å drepe flere høytstående russiske befal, krever Russland nå at USA stilles for retten. Samtidig pågår krisesamtaler i Washington for å prøve å dempe lekkasjene.
Det var New York Times som først publiserte opplysningene om at CIA hadde hjulpet Ukraina med å finne og drepe flere russiske generaler under den pågående krigen i Ukraina.
Informasjonen skal ha kommet fra kilder innen «den amerikanske administrasjonen», som også skryter av at de hjalp Ukraina med å senke det russiske flaggskipet Moskva.
Ifølge kildene har det ikke bare vært mulig å gi sanntidsoppdateringer om russiske troppebevegelser, det har også vært mulig å lokalisere hvor russiske mobile staber i feltet har vært.
Den lekkede informasjonen har økt spenningen mellom USA og Russland, og nå krever Russland at den amerikanske ledelsen stilles til ansvar for sin innblanding. Vyacheslav Volodin, talsmann for den russiske Dumaen, skriver på Telegram at «Washington koordinerer og står bak militære operasjoner og deltar dermed i militære angrep på landet vårt» og at Joe Bidens regime derfor må «holdes ansvarlig for forbrytelsene begått av nazistregimet i Kiev».
Krisesamtaler og fordømmelser
Selv om den amerikanske etterretningstjenesten generelt ser ut til å ha hatt som taktikk å lekke etterretningsinformasjon, slik de gjorde før krigen i Ukraina begynte, ser den lekkede informasjonen om USAs involvering i krigen ut til å bekymre Washington. Spesielt ettersom man har forsøkt å gjøre et poeng av å ikke ha til hensikt å være direkte involvert i konflikten.
Ifølge NBC News har lekkasjene ført til flere krisesamtaler mellom Biden og spionorganisasjonen CIA. Samtidig har Biden-regimet offentlig forsøkt å tone ned opplysningene i New York Times.
CIA-sjef Bill Burns skal også ha krevd stans i lekkasjene, noe han kommenterte under et seminar i Washington på lørdag.
– Det er uansvarlig, det er veldig risikabelt. Det er farlig når folk snakker for mye. Dette gjelder både når man lekker ting privat eller snakker offentlig om spesifikk etterretningsinformasjon, sier Burns ifølge Financial Times.