Hjem Nyheter Russland om ATACMS-trusselen: «Direkte NATO-deltakelse i krigen»

Russland om ATACMS-trusselen: «Direkte NATO-deltakelse i krigen»

UKRAINAKONFLIKTEN USA har gitt Ukraina tillatelse til å bruke langdistanseraketter mot russisk territorium. Nå sier Russland at en slik handling vil føre til et «håndfast» russisk svar mot NATO.

Maria Zacharova, talsmann for det russiske utenriksdepartementet.
Foto: Sputnik/Sergeij Guneev

Etter et år med diskusjoner godkjente USAs president Joe Biden nylig Kievs anmodning om å bruke amerikanske langdistanseraketter mot mål i Russland. Avgjørelsen kom med bare noen uker igjen av Bidens presidentperiode og i strid med den påtroppende presidenten Donald Trumps planer om fredsforhandlinger.

Med denne beslutningen ignorerte Washington også en klar advarsel fra Russlands president Vladimir Putin. I høst erklærte Putin at disse rakettene bare kunne avfyres med hjelp av NATO-personell, og at det derfor ville være en krigstilstand mellom Russland og den USA-ledede krigsalliansen.

Nå har det russiske utenriksdepartementets talsmann Maria Zakharova uttalt seg om saken. Mandag gjentok hun Putins tidligere advarsel, og forklarte at NATOs langtrekkende våpen ikke kan brukes uten at NATO er direkte involvert i konflikten.

– Kievs bruk av langdistanseraketter for å angripe vårt territorium vil bety at USA og dets allierte deltar direkte i fiendtlighetene mot Russland, sa Zacharova under en pressebriefing.

– I dette tilfellet vil Russlands svar være adekvat og håndgripelig, fortsatte hun.

Et amerikansk ATACMS-missil blir avfyrt.
Foto: https://sill-www.army.mil, Public domain

Zacharova påpekte også at Vesten har fortsatt å forsyne Kiev med stadig tyngre våpen, til tross for Moskvas advarsler om at dette utgjør en trussel mot Russlands nasjonale sikkerhet.

Trump-leiren kritiserer Bidens beslutning

Trumps påtroppende nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz kritiserte også Bidens beslutning mandag. Normalt blir en påtroppende sikkerhetsrådgiver informert når en avtroppende administrasjon tar viktige beslutninger om nasjonal sikkerhet, men Waltz sier at han ikke har blitt kontaktet.

– Det er enda et skritt opp på eskaleringsstigen, sa Waltz til Fox-programleder Brian Kilmeade mandag.

– Og ingen vet hvor dette fører hen. Nord-Korea avfyrer ballistiske missiler, artilleri og nå titusenvis av tropper. Administrasjonen svarer med å oppheve restriksjonene. Nord-Korea sender flere tropper. Sør-Korea sier nå at de kanskje vil gripe inn, fortsatte han.

Trumps påtroppende nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Waltz.
Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Ifølge Waltz forstår ikke Bidens administrasjon hvordan Trump ser på konflikten.

– Så dette er en utvikling, men en taktisk en. President Trump snakker om en stor strategi her. Hvordan får vi begge sider til forhandlingsbordet for å få slutt på denne krigen? Hva er rammeverket for en avtale, og hvem skal sitte ved det bordet?, la Waltz til.