IRAN Innkjøp av Sukhoi Su-35 antas å kunne gi luftforsvaret i et sanksjonsrammet Iran, som i dag kjemper hardt for å skaffe reservedeler til sin aldrende kampflyflåte, et skikkelig løft.
I slutten av desember var det forventet at Russland snart skulle levere jagerflyet Sukhoi Su-35 til Iran, flyet som Russland først tok i bruk i Syria. Der ble flyet brukt med suksess som luftforsvar til kampflypatruljer, da mange tyrkiske og israelske fly ble tvunget vekk fra syrisk luftrom. Russland bruker for øyeblikket flyet i sin pågående konflikt med Ukraina. En innkjøpsavtale mellom de to landene Russland og Iran om dette flyet har nå blitt ferdigstilt, rapporterer det offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA.
Styrkede bånd
Teheran har det siste året knytt stadig sterkere bånd til Moskva innen en rekke forskjellige sektorer – militæret er intet unntak. Kiev har samtidig anklaget Teheran for å gi Moskva «kamikaze-dronen» Shahed-136, som opplyses å ha blitt brukt i russiske angrep mot sivile mål i Ukraina – en anklage som det fra iransk side nektes for. I desember advarte så Pentagons talsmann John Kirby for at Russland med all sikkerhet tenkte å selge Sukhoi Su til Iran. Talsmannen viste til opplysninger om at iranske piloter har lært seg å fly disse kampflyene i Russland, og at Teheran vil ta imot flyet nestkommende år, hvilket, forklarte han, «vesentlig skulle styrke Irans flyvåpen i forhold til landets regionale naboer».
Aldrende flåte og nye sanksjoner
Flyvåpenet i det sanksjonsrammede Iran har i dag gamle slitte kampfly, og har i lengre tid kjempet for å skaffe reservedeler slik at de kan holde flyene i luften. Denne flåten består hovedsakelig av russiske MiG- og Sukhoi-kampfly fra sovjettiden, samt noen kinesiske kampfly, inkludert F-7. Noen amerikanske F-4 og F-5 kampfly som går tilbake til før den islamske revolusjonen i 1979 utgjør en annen del av landets flåte. USA begynte å gjeninnføre sanksjoner mot Iran i 2019, ett år etter å ensidig ha trukket seg fra atomkraftavtalen med Iran, under daværende president Donald Trump. Avtalen fra 2015, formelt kjent som Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), ga Iran fritak fra internasjonale sanksjoner i bytte mot begrensninger av landets mistenkte atomkraftprogram.