Hjem Nyheter Russisk toppolitiker: USA står bak arrestasjonen av Durov

Russisk toppolitiker: USA står bak arrestasjonen av Durov

INTERNETTSENSUR Washingtons iver etter å få full kontroll over alle plattformer på Internett førte til arrestasjonen av Telegrams grunnlegger i Frankrike. Dette ifølge det russiske parlamentets talsmann Vjatsjeslav Volodin.

Vjatsjeslav Volodin, talsmann for det russiske parlamentet. Foto: duma.gov.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

I helgen ble Telegrams grunnlegger og administrerende direktør Pavel Durov arrestert på en flyplass utenfor Paris i forbindelse med et planlagt besøk til Frankrike. Mandag kom det frem at Durov blir siktet for alt ulovlig som kan finnes på Telegram, inkludert narkotikasalg og barnepornografi, samt for ikke å ha samarbeidet med franske myndigheter.

Til tross for at Durov forlot Russland i 2014 og ble fransk statsborger i 2021, har russiske politikere engasjert seg i rettssaken hans. Moskva har blant annet kritisert det de opplever som mangel på åpenhet i den franske etterforskningen. Den russiske ambassaden i Paris har også blitt nektet konsulær tilgang til Durov, som hevdet å ha gitt avkall på sitt russiske statsborgerskap da han forlot landet. I russiske medier hevdes det imidlertid at han fortsatt er russisk statsborger.

En russisk politiker som har engasjert seg i saken er den russiske parlamentets talsmann Vjatsjeslav Volodin. I et innlegg på Telegram, som siteres av RT, skriver politikeren at franskmennene har pågrepet Durov på ordre fra USAs president Joe Biden:

Telegram er en av de få, og også blant de største, plattformene på Internett som USA ikke har noen innflytelse over. Samtidig opererer den i mange land som er av interesse for Washington.

Volodin skriver videre at bruken av sosiale medier for «overvåkning, total sensur og underkastelse» under dekke av å bekjempe «hat og trusler» er en velprøvd arbeidsmetode i Washington.

Telegram har nærmere en milliard registrerte brukere og har blitt spesielt populært i land som Russland, Ukraina og andre tidligere sovjetstater. I Ukraina har regimet uttrykt bekymring for at Telegram har blitt et sted for borgere å finne usensurerte nyheter på grunn av statens stadig strengere kontroll over mediene. Dette har åpnet for at russiske narrativer om krigen har kunnet spres blant ukrainerne. Appen har også blitt sensurert eller forbudt i en rekke europeiske land.

Durovs tidligere pressesekretær Georgy Loboushkin har også sagt i en kommentar at USA sannsynligvis står bak rettssaken og at Washington «har vært ute etter Pavel Durov i lang tid». Da Tucker Carlson intervjuet Durov tidligere i år, sa han også at han hadde blitt kontaktet av FBI og andre mistenkelige organisasjoner da han besøkte USA. Amerikanere skal også ha forsøkt å rekruttere Telegram-ansatte for å få tilgang til en bakdør til plattformen.