RUSSLAND FSB-sjef Aleksandr Bortnikov holdt tirsdag en pressekonferanse om forrige ukes terrorangrep i Moskva. Bortnikov hevder å være overbevist om ukrainsk involvering i angrepet.
Etter fredagens terrorangrep i Moskva har flere russiske politikere hintet om ukrainsk involvering i angrepet, som skal ha blitt utført av radikale islamister.
Tirsdag holdt Aleksandr Bortnikov, sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, en pressekonferanse om etterforskningen av terrorangrepet. Bortnikov gjentok en tidligere uttalelse fra president Vladimir Putin om at noen på ukrainsk side hadde åpnet et «vindu» på grensen som de fire angriperne kunne flykte gjennom.
Selv om denne teorien ennå ikke er bevist, sier spionsjefen at han er overbevist om ikke bare ukrainsk, men også amerikansk involvering i angrepet.
– Vi tror at angrepet ble forberedt av både de radikale islamistene selv og selvfølgelig med støtte fra vestlige sikkerhetstjenester og Ukrainas sikkerhetstjenester, som har en direkte tilknytning til dette, sa Bortnikov til journalister, ifølge Kyiv Post.
– Jeg skal fortelle deg en liten hemmelighet. På den andre siden [av grensen] ville de bli ønsket velkommen som helter,» fortsatte han.
Bortnikov sa også at det fortsatt er en sterk terrortrussel mot Russland, og at FSB allerede har avverget en rekke terrorangrep organisert av Ukrainas to sikkerhetstjenester, SBU og GUR. Sistnevnte organisasjon har også tatt på seg ansvaret for en rekke angrep mot sivile mål på russisk territorium. På spørsmål om disse sikkerhetstjenestene nå må utpekes som terrorister i Russland, svarte FSB-sjefen:
– Det burde vi selvsagt. Jeg tror at dette er grunn nok til ikke bare å vurdere saken, men også å ta de riktige avgjørelsene.
Ifølge RT hevdet Bortnikov i andre kommentarer til mediene tirsdag også at FSB har etterretning om at Ukraina har trent krigere i Midtøsten.
FSB er Russlands interne sikkerhetstjeneste, som primært er involvert i overvåking, kontraterrorisme og kontraspionasje. Normalt er det SVR og GRU som har ansvaret for operasjoner i utlandet. På grunn av at disse organisasjonene i forbindelse med Sovjetunionens sammenbrudd inngikk avtaler om ikke å spionere på tidligere sovjetstater, er det FSB som har ansvaret for etterretningsaktiviteter i for eksempel Ukraina.