UKRAINAKONFLIKTEN En uke etter at Russlands viseutenriksminister advarte mot risikoen for en kompromissløs ny kald krig, hyller landets sjef for utenlandsetterretningen den forestående freden etter Russlands kommende seier.
I et intervju med CNN i forrige uke sa Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov at utsiktene til et kompromiss mellom Moskva og Kiev i Ukrainakonflikten var ikke-eksisterende, og at løsningene som var foreslått av henholdsvis Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var «fullstendig uforenlige».
Ryabkov bemerket også at de nåværende geopolitiske spenningene mellom Russland og Vesten er på et nivå som aldri før har vært nådd, selv sammenlignet med «den kaldeste kulden under den kalde krigen», og han uttrykte bekymring for at risikoen forbundet med dette bare vil fortsette å øke. Viseministeren minnet om at det ikke finnes noen «magisk løsning» på konflikten, og beskyldte Vesten for
- en generell «mangel på sunn fornuft, tilbakeholdenhet og nøktern analyse»
- en mer spesifikk og ekstremt naiv «undervurdering av Russlands vilje til å forsvare sine kjernefysiske interesser».
«Det strategiske initiativet er vårt – men hvem skal vi forhandle med?»
Da sjefen for den russiske etterretningstjenesten SVR, Sergej Narysjkin, tirsdag ble intervjuet i det russiske magasinet Razvedtsjik («Spion») om sitt syn på Ukrainakonflikten, ga han uttrykk for en helt annen optimisme med hensyn til en snarlig løsning mellom partene – en optimisme som imidlertid forutsetter at Ukraina selv er klar over realitetene på slagmarken.
Ifølge Narysjkin er en faktor som potensielt kan vanskeliggjøre en avtale, at den sittende regjeringen i Kiev mangler legitimitet og derfor egentlig ikke kvalifiserer som en samtalepartner i Kremls øyne. Etterretningssjefen har tidligere begrunnet sin vurdering av Zelenskyjs posisjon med at selv om presidentperioden hans utløp i mai 2023, har han siden da «av åpenbar frykt for å miste makten over en nasjon og et folk han ikke tilhører» nektet å avholde nyvalg, med henvisning til den utstedte unntakstilstanden.
Narysjkin fortsatte med å si at for Russland er den ukrainske konflikten i bunn og grunn ikke en kamp mot Kiev, men snarere en kamp mot det kollektive Vesten – en kamp der Russlands frihet og suverenitet står på spill.
Nettopp ved å stille spørsmål ved det ukrainske regimets legitimitet og samtidig beskrive konflikten som en stedfortrederkrig, reiser Narysjkin indirekte spørsmålet om hvem Russland må undertegne eventuelle våpenhvile- og fredsavtaler med i konflikten som landet etter hans mening går seirende ut av.
Når det gjelder maktbalansen på den ukrainske slagmarken, er etterretningssjefen ikke i noen som helst tvil.
– Situasjonen ved frontlinjen er definitivt ikke i Kievs favør. Det strategiske initiativet på alle områder tilhører oss, vi er nær ved å nå våre mål, mens den ukrainske hæren er på randen av kollaps.
Russiske myndigheter har lenge erkjent at krigen i Ukraina vil fortsette inntil Russland når sine mål – enten på slagmarken eller gjennom forhandlinger.
President Putin krever at Ukraina trekker seg helt ut av de fire østlige regionene Donetsk, Lugansk, Kherson og Zaporizhzhya, som Russland anser som sine egne, mens Ukrainas president Zelenskyj avviser en slik løsning med den begrunnelsen at det ville være en direkte kapitulasjon fra Ukrainas side – et standpunkt han så langt har hatt bred støtte for i Vesten – eller rettere sagt, et standpunkt Vesten gjentatte ganger har krevd av ham.
Alternativet er en verdenskonflikt
Sky News rapporterer at Zelenskyj har kommet med «urealistiske forslag» til løsninger på konflikten i Ukraina til nyhetskanalens reporter:
- Et konkret tilbud om NATO-medlemskap til de delene av Ukraina som ikke er okkupert, ville gi tid til senere forhandlinger om resten av landet.
- NATO-tropper ville i første omgang bli utplassert i de uokkuperte delene av landet og bli der til medlemskapet kunne undertegnes, for deretter å flytte videre til de andre delene av landet.
Kremls talsmann Dmitrij Peskov sa på et pressemøte tirsdag – samme dag som spionsjef Narysjkins intervju med Razvedtsjik – at Russland ikke har til hensikt å avslutte sin militære kampanje i Ukraina «før alle målene som presidenten og øverstkommanderende har satt seg, er oppnådd».
– Disse målene kan oppnås som et resultat av den spesielle militæroperasjonen eller som et resultat av relevante forhandlinger, presiserte han i kjente vendinger, og la tilsynelatende ubekymret til at det for øyeblikket ikke pågår noen samtaler.
Les også
- Putin: «Krigsveteranene er Russlands nye elite»
- Lavrov: «Vi håper Vesten tok det nye supervåpenet på alvor»
- Washington sender antipersonellminer og artilleriraketter til Ukraina
- Scholz vil ikke spille «russisk rulett»
- Ukrainsk etterretningstjeneste har trent terrorister i Syria
- Russland: USA planlegger massiv propagandakampanje i Norden