Hjem Nyheter Russisk eks-general foreslår at Putin bør utvide russisk tilstedeværelse på Svalbard

Russisk eks-general foreslår at Putin bør utvide russisk tilstedeværelse på Svalbard

UTENRIKS Andrej Gurulyov, en russisk eks-generalløytnant og nåværende parlamentsmedlem, har uttalt at Russland bør utvide sin tilstedeværelse på Svalbard. Dette utspillet kommer i kjølvannet av Donald Trumps ønske om amerikansk kontroll over Grønland, og vekker bekymring hos tidligere NATO-topper og forskere.

Longyearbyen, Svalbard. Foto: Joxean KoretCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

Andrej Gurulyov, en prominent figur i russisk media og politikk, har skapt overskrifter med sine uttalelser om Svalbard på russisk statlig TV, melder Nettavisen. Gurulyov, som tidligere har tjenestegjort som generalløytnant i den russiske hæren, antyder at president Vladimir Putin bør vurdere en utvidelse av russisk tilstedeværelse på både Grønland og Svalbard.

Uttalelsene kommer i kjølvannet av USAs påtroppende president Donald Trumps ønske om amerikansk kontroll over Grønland. Gurulyov foreslo at Russland kunne inngå en avtale med Trump om å dele opp Grønland, og understreket viktigheten av Svalbard for Russlands militære interesser.

– Svalbard, som er veldig nær Nordflåten vår, er også ekstremt viktig for oss i dag. Det kan bli noen veldig fine baser der, som vil påvirke hele den arktiske regionen, uttalte Gurulyov og la til:

– Vi trenger åpenbart å øke vårt militære nærvær i Arktis, basert på dagens forhold, inkludert Ukraina.

Uttrykker uro

Den pensjonerte norske generalløytnanten Arne Bård Dalhaug uttrykker uro over både Donald Trumps uttalelser om Grønland og russiske kommentarer om territorielle ambisjoner. Dalhaug, som tidligere har hatt ledende stillinger i NATO, anser disse utspillene som foruroligende for den geopolitiske situasjonen.

– Det man kan si er at disse uttalelsene fra Trump om både Grønland og Panama, er uttalelser som i utgangspunktet legitimerer en sånn språkbruk fra russisk side. Det i seg selv er bekymringsfullt, sier Dalhaug.

Jakub M. Godzimirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), påpeker at Svalbards spesielle status kan gjøre øygruppen sårbar.

– Svalbard oppfattes i veldig mange sammenhenger som en gråsone, og kan derfor være sårbar for forskjellige operasjoner.

Norsk suverenitet

Svalbardtraktaten fra 1920 anerkjenner norsk suverenitet over øygruppen, men gir også Russland rett til økonomisk aktivitet der. Denne unike statusen, kombinert med Svalbards strategiske beliggenhet, gjør området til et potensielt mål for geopolitiske ambisjoner.

Ekspertene understreker at selv om Svalbard er NATO-territorium og faller inn under alliansens sikkerhetsgaranti, kan slike uttalelser bidra til å så tvil om den fremtidige utenrikspolitikken til sentrale aktører som USA.

– Det er jo problemet med alle disse uttalelsene til Trump. De bidrar til å så tvil om hva som egentlig er amerikanernes utenrikspolitikk framover, sier han.