VITENSKAP Forskere har funnet bevis for at området rundt Sydpolen var dekket av regnskog for 90 millioner år siden. Årsaken antas å ha vært de svært høye nivåene av karbondioksid i luften på den tiden.
Et tysk-engelsk forskerteam har under en ekspedisjon undersøkt jordlagene under isen i Antarktis. Der fant de spor etter pollen, rotsystemer og blomster som har blitt begravet under havbunnen helt siden krittiden, som varte for 146–65 millioner år siden.
Gjennom bruk av tester og røntgenundersøkelser av sedimentprøvene har forskere nå klart å fastslå at kysten til det vestlige Antarktis bestod av sumper og regnskog og at gjennomsnittstemperaturen var rundt tolv grader i løpet av året. Til sammenligning er dagens gjennomsnittstemperatur i Tyskland ti grader.
Årsaken til det varme og grønne klimaet på Sydpolen antas av forskerne bak studien å skyldes det høye nivået av karbondioksid i luften i løpet av denne perioden. Ifølge beregningene deres var karbondioksidnivået opptil fire ganger høyere enn i dag, og opptil dobbelt så høyt som tidligere forskning har vist.
– Det nye er ikke at de fantes skog i Antarktis, dette har vi visst i lang tid. Men de presenterer mye høyere verdier av karbondioksidnivåer i atmosfæren enn tidligere antatt, og dette er nye og interessante resultater, sier Vivi Vajda, professor i paleontologi og enhetsleder ved Natural History Museum i Stockholm.
Krittperioden, da dinosaurer streifet rundt på jorden, var en av de varmeste tidene og nivået på havoverflaten kan ha vært 170 meter høyere enn i dag. Men frem til nå har kunnskapen om værforholdene rundt Sydpolen vært begrenset.
– Forskere har lenge diskutert hvordan det var mulig å ha isfrie poler mens det fortsatt kunne eksistere liv i tropene. Ved slike høye karbondioksidverdier som de presenterer, burde tropene ha vært ekstremt varme ørkener uten flercellet liv, men fossilene viser et helt annet scenario: at det i tropene fantes både planter og dyr, sier Vivi Vajda.