HVITERUSSLAND Den siste tiden har flere demonstrasjoner og kritiske avisinnlegg vendt seg mot en nybygd jødisk restaurant i Kurapatyskogen hvor NKVD henrettet 250 000 mennesker.
Den siste tiden har flere demonstrasjoner og kritiske avisinnlegg vendt seg mot «Vi går og spiser», en nybygd restaurant med tilhørende underholdningskompleks utenfor den hviterussiske hovedstaden Minsk. Restaurantområdet ligger i Kurapatyskogen hvor NKVD henrettet oppimot 250 000 mennesker i perioden 1937–1941 og har lenge blitt ansett som en gravplass hvor mennesker daglig går for å legge blomster og minnes de drepte.
I Hviterussland forekommer få ikke-tillatelsegitte demonstrasjoner, men restaurantprotestene utgjør et unntak da mange er opprørt over valget om å bygge restauranten på en gravplass. Kritiske artikler har også blitt publisert i flere større aviser som nevner at «internasjonale forretningsmenn» gjennom bygget har forårsaket «forstyrrelsen av hellige plasser og er et åpent hån av hundretusentalls ofre på hviterussisk jord».
Bak restauranten står en gruppe jødiske forretningsmenn, inkludert Arkadij Izrailevich, Leonid Zaides, Alina Suris og Leon Sagalchik – noen av landet rikeste menn. Alina Suris har dobbelt israelsk-hviterussisk statsborgerskap.
Dette har ikke gått protestantene forbi, som åpent kritiserer dobbeltmoralen da jøder forhindret flere planlagte bygg på steder rundt omkring i Hviterussland som de anser være jødiske grav- eller minneplasser. I tillegg var de drepte i Kurapatyskogen hovedsakelig europeere mens mange av drapsmennene i NKVD var jøder. De jødiske forretningsmennene har hittil avvist all kritikk og mener at den er «antisemittisk».
Protestene kommer sannsynligvis ikke til å føre til noen forandring, men de har igjen gjort jødespørsmålet til et allment diskusjonsemne i det østeuropeiske landet. Hviterusslands leder Aleksandr Lukasjenko har under sin tid ved makten hatt et nært samarbeid med landets jødiske befolkning. Lukasjenkos nærmeste mann var i mange år jøden Viktor Sheiman, og guvernøren i Minsk er jøden Semyon Shapiro.
Det jødiske nyhetsbyrået JTA skriver i en kommentar at:
Mange av de circa 20 000 jødene i Hviterussland sier at de foretrekker denne autoritarismen, med sitt grep om ultranasjonalister, rasister og småkriminelle, til det relative kaoset i Ukraina, som i 2017 hadde flere antisemittiske hendelser enn resten av det tidligere Sovjetunionen til sammen.
Under Lukasjenko har jødiske forretningsmenn som Izrailevich og Zaides – som tilhører landets 100 rikeste mennesker – blomstret. Minde velstående medlemmer av nasjonens høykvalifiserte jødiske minoritet har også tjent på Lukasjenkos regjerings investering i høyteknologi, blant andre politiske beslutninger.
De siste inkluderer jøden Jurij Zisser, eier av blant annet Hviterusslands største internettleverandør samt landets største internettportal, TUT.BY.