FEMINISME At vitenskapen ble oppfunnet og bygget av menn er et historisk faktum, da kun menn hadde tilgang til høyere utdannelse i den vestlige vitenskapens tidlige æra. Men da en italiensk professor konstaterte dette under en forelesning gikk likevel feminister i taket.
Den italienske vitenskapsmannen professor Alessandro Strumia ved universitetet i Pisa har gjort mange folk sinte da han under et foredrag om kvinners rolle i fysikken ved Cern, Europas sentrum for kjernefysisk forskning, sa at den fysiske vitenskapsdisiplinen «ble oppfunnet og bygget av menn».
Under foredraget sa Strumia at mannlige vitenskapmenn diskrimineres og nektes oppdrag til fordel for kvinner, hvilket han sa gjøres av ideologiske grunner istedet for meritokratiske.
Strumia la frem forskningsresultater som ha sa beviser at den fysiske vitenskapsdisiplinen ikke er kjønnsdiskriminerende, rettet mot kvinner. I stedet, mente han, er forestillingen om at dette er tilfellet «en del av en politisk krig som kommer utenfra».
Forelesning ble kastet i minnehullet
Videre hevdet Strumia at menns vitenskapsresultater oftere henvises til av andre vitenskapsmenn i deres egne publikasjoner, hvilket Strumia hevdet er en indikasjon på at menn utfører bedre forskning. Tidlig i sine respektive karrierer siteres mannlige og kvinnelige vitenskapsmenn mer likestilt, men etter at deres forskning utvikler seg blir det en overvekt for mennene.
Cern har kunngjort at foredraget som professor Strumia holdt var «veldig krenkende» for kvinner i vitenskapen.
Bildene som Strumia brukte under foredraget har blitt slettet fra Cerns nettsted ettersom «de bryter mot adferdskodeksen som ikke tolererer personangrep og fornærmelser», til tross for at ingen person ble utpekt.
Til BBC sier Strumia at han presenterte forskningsresultater.
– Folk påstår at fysikk er kjønnsdiskriminerende og rasistisk. Jeg gjennomførte noen enkle undersøkelser og oppdaget at det ikke stemmer, men at fysikken i stedet holder på å bli kjønnsdiskriminerende mot menn, og det var det jeg sa.
Ifølge russiske RT har også «noen» personer antydet at Strumia holdt foredraget som en reaksjon på sinnet han føler over å ha mistet et oppdrag til en kvinnelig vitenskapsmann, en hendelse han selv henviste til under foredraget. Hverken RT eller BBC vurderer hvorvidt han mistet oppdraget til kvinnen på grunn av merittene eller kjønnet. Det hadde vært vanskelig for utenforstående å bedømme.
For å gi tyngde til sine argumenter henviser Strumia til Oxfords praksis om å forlenge tentamenstidene for at kvinner skal klare sine tentamener bedre og at Italia (som Oxford) tilbyr kvinner billigere og i blant gratis utdanning for at flere kvinner skal søke til forskningsstudier.
Jødiske akademikere henviser oftere til jøder
De jødiske forskerne Anthony G. Greenwald og Eric S. Schuh ved universitetet i Washington viste i 1994 at jødiske professorer var 40 prosent mer villig til å sitere andre jøder enn hva ikke-jødiske professorer var. Blant forfattere til vitenskapelige artikler som har flere enn én forfatter hadde en jødisk hovedforfatter allerede på den tiden tre ganger oftere også jødiske medforfattere enn det som var tilfellet med ikke-jødiske hovedforfattere.
Denne ubalansen viser ifølge forskeren Kevin MacDonald til jødens gruppesamhold, for eksempel at jøder ofte er mentor for andre jøder som de vil hjelpe opp i det vitenskapelige hierarkiet på grunnlag av deres rasetilhørighet. Selv om jødene, blant annet av MacDonald, klassifiseres som verdens mest kollektivistiske folkegruppe, kan liknende handlingsmønster komme til uttrykk i andre sammenhenger, også ved Cern og universitetet i Pisa hvor Alessandro Strumia er ansatt.