NATO Finland var helt sikker på at Tyrkia var for finsk og svensk NATO-medlemskap, hevder Finlands president Sauli Niinistö. Presidenten sier nå at han aldri hadde søkt dersom han var klar over Tyrkias innvendinger.
Tyrkia vil etter alt å dømme nekte Sverige og Finlands medlemssøknader til NATO, da Tyrkia blant annet har krevd utlevering av personer identifisert som terrorister.
Nå sier Finlands president Sauli Niinistö at man ble helt «tatt på sengen» vedrørende Tyrkias innvendinger.
Ifølge finske Niinistö skal Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan så sent som den 4. april faktisk ha uttrykt støtte for et finskt medlemskap under en telefonsamtale mellom presidentene.
– I slutten av en ganske lang diskusjon sa han at om dere ansøker om medlemskap i NATO, så kommer vi til å se positivt på det, «vi kommer å bedømme det positivt», sier Niinistö i et intervju med avisen Ilta-Sanomat.
Den finske presidenten hevder videre at Finlands utenriksminister Pekka Haavisto og NATO-sjefen Jens Stoltenberg fikk samme beskjed så sent som i mai.
– Det finnes ingen mulighet til misforståelse. Den 5. mai bekreftet utenriksministeren [Pekka Haavisto] at han hadde en diskusjon med den tyrkiske utenriksministeren Meylüt Cavusoglu og konstaterte da at det ikke fantes noen problemer. Og NATOs generalsekretær gjorde en lignende uttalelse på oppdrag av NATO i mai, sier Niinistö, og fortsetter:
– Om det fortsatt fantes en tydelig innstilling i NATO den 5. mai, at det ikke fantes noen problemer, da må vi jo tro på det. Dette faktumet gjør at denne saken ligger mer på NATOs bord enn på vårt, sier presidenten.
Både Sverige og Finland leverte derimot inn sine respektive NATO-søknader etter at både president Erdogan og utenriksminister Cavusoglu åpent hadde uttrykt at man ikke ser positivt på NATO-medlemskap for landene.
Etter samtalen mellom Niinistö og Erdogan i april skal også Erdogan ha skrevet på Twitter at han hadde forklart for Finland at en opphevelse av våpenembargoen mot Tyrkia er ett vilkår for NATO-medlemskap.
Den finske presidenten meddeler at man har diskutert våpenembargoen, men hevder at det var en «separat diskusjon» som ikke var koblet til NATO-medlemskapet.
Niinistö sier også at om man hadde visst om kravene fra Tyrkia, som tydelig er umulige å bemøte, så hadde man ikke sendt inn noen ansøkelse. Han påstår derimot at han tror at det kommer å løse seg til syvende og sist, ettersom «slike saker alltid løser seg til slutt».